Къща на семейство от Момчиловци е изгоряла снощи точно до

...
Къща на семейство от Момчиловци е изгоряла снощи точно до
Коментари Харесай

Къща е била опожарена в Момчиловци до изгорялата преди година

Къща на семейство от Момчиловци е изгоряла нощес тъкмо до изгорялата през декември месец предходната година, когато без дом останаха над 15 души от 3-4 генерации, излиза наяве от пост на кметицата Сийка Суркова.
„ Някога питали ли сте се какво е общото сред пламъците, политиката и Св. Мина? И да не сте се, ще ви кажа. Момчиловци е общото. Поредният огромен пожар остави без дом цяла фамилия нощес. Покривът изгоря като факла, целият трети етаж също, макар бързата интервенция на пожарникарите, на които обаче им трябват 30 мин., с цел да дойдат от Смолян. Сърдечно им благодарим за бързата и съответна реакция! Останалите два етажа са щедро напоени с вода. С две думи - не става за живеене “, написа Суркова.
И по-нататък изяснява:
„ Знаем си урока тук - камбанен звън обезпокоително възвестява пожара и събира цялото село край пламъците, първите подават сигнал на 112, всеки пита хората от къщата на открито ли са, добре ли са, смелите доброволци застават в първите редици /някои от тях са по пай ръкав при минус 2 градуса, от бързане не съумели да се облекат/, с риск за живота си изнасят сред пламъците каквото могат, цялостни се вода, лимитира се огънят да не възпламени гората и търсим в множеството тези, които до преди 10 мин. са имали дом. Дом - топъл, комфортен, граден десетилетия, събрал целия им живот. Роднини ги приютяват, до момента в който се устроят още веднъж, разгласяваме огромна дарителска акция и им оказваме помощ да влязат в естествения темп на живот. Както споделих, знаем си урока.


Но животът им към този момент няма да е същият. Един огнен пъкъл ще се прокрадва в мислите им, ще отприщва сълзите им и ще нашепва признателност към Бога и Св. Мина - Светецът, който почитаме през днешния ден, и който ни оказва помощ неприятното да се " разминава ".
Няма потърпевши хора, това е най - значимото, шепне цялото село. И обезпокоително поглеждат към изгорялата нощес къща, застанала паралелно до различен опожарен преди 2 година дом в съседство. Зловещо!
" Кмете, би трябвало пожарна! Отиде къщата до момента в който дойдат от Смолян. Нали правихме подписка, какво стана? ", питат обезпокоеното с осветени от пламъците лица хората на пожара.
Това с пожарната е цяла сага. Двегодишна сага, почнала при пожара насреща. И чакаща финала си от м. март т. година, когато персонално приказвах с гл. комисар Николов и той разпореди в Момчиловци да има пожарна. Стара. Излязла от приложимост. Но пожарна, с която да се реагира в първите минути като лумне огънят. Кметството не може да я изиска, би трябвало да го направи Общината. И го направи. Сега месеци наред чакаме да ни я даде, откакто мъже от Момчиловци я ремонтираха в двора на пожарната в Смолян. И обявиха подготвеност непринудено да я поддържат. Защото не един път са минали през огнения пъкъл и не се знае за кого е отредено да е идващият. И тъй като знаят, че бюрокрацията няма нищо общо с човешкия живот. А за всички нас, на които са дали своят вот доверие, човешкият живот и добруването на хората би трябвало да е в центъра на политиката, която вършим.
Преди месец 200 кметове на дребни обитаеми места излязоха на митинг поради обезвластяването им във всякаква форма. Утре имат среща с премиера Борисов. Дано нещата да се трансформират!
" Кмете, отново би трябвало да създадем курбан ", припомня богатства стара жена след пожара нощес. Ще създадем, споделям, и се апелирам Бог да пази Момчиловци и Св. Мина да закриля жителите му! “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР