Кашлицата може да бъде както симптом на редица сериозни заболявания,

...
Кашлицата може да бъде както симптом на редица сериозни заболявания,
Коментари Харесай

Каква е разликата между суха и влажна кашлица и как да я облекчим?

Кашлицата може да бъде както признак на редица съществени болести, по този начин и изцяло безобидна. Обикновено я свързваме с остри респираторни инфекции, астма, бронхит, рак на белите дробове, само че може да е породена от заболявания, които не са свързани с дробовете – кашлица заради сърдечна непълнота, синузит и други, като се среща кашлица и при здрави хора. Кашлица предизвикват и тютюнопушенето, престоят в среда със нечист въздух, затворени пространства с летливи субстанции и други. Най-общо я разделяме на суха и влажна, като облекчаването зависи от причинителя и типа ѝ.

Суха кашлица
5 чая, които ще ви облекчат при мощна кашлица
Есенно-зимният интервал нормално е обвързван с красиви естествени пейзажи, фамилни празници, само че и с интервала на вирусите. Болките в ставите...

Нарича се още непродуктивна. При нея няма обособяване на храчка. Често е по-дразнеща от продуктивната, тъй като кашлянето не е обвързвано с облекчение, както при продуктивната, при която се изхвърлят секретите от дроба и болният усеща, че му олеква. Сухата кашлица е позната на болните от астма. При тях най-често тя е точно непродуктивна. Засегнатите от гастроезофагеалната рефлуксна болест също се оплакват точно от суха кашлица, която в този случай е провокирана от киселини в стомаха, а не от белия дроб. Приемащите някои типове медикаменти като да вземем за пример АСЕ инхибитори също страдат от суха кашлица. Често сухата кашлица, когато е непрекъсната, не минава и няма друго пояснение, сигнализира за туморни болести на дробовете или за сърдечни заболявания. За да повлияете на сухата кашлица и да се освободите от нея, първо следва да се обясни причинителят. Най-често това е зараза на горните дихателни пътища. Освен с лекарства може да си помогнете и с билки като риган, мащерка, слез.

Риганът се отличава с антисептично деяние, има резултат върху възпалителните процеси – редуцира ги и е чудесно решение при вирусни и простудни болести. Той е подобаващ и за отхрачване.

Слезът е с извънредно благотворно деяние върху дихателната система, а запарката от него е берекет за сухата и мъчителна кашлица. Билката обаче не се предлага на заболели от диабет, както и на бременни и кърмачки.

Мащерката е известна в националната медицина като билка, чудодейна за гърлото и белите дробове. Редуцира възпаленията, има антисептично деяние, оправя се сполучливо с кашлица, породена от инфекции.

Влажна кашлица
Лек от националната медицина за пушачи, който ще спре КАШЛИЦАТА вечно
Хората, които пушат цигари, постоянно страдат от кашлица. Ако ви е мъчно да се откажете от този нездравословен табиет, то най-малко можете да пробвате д...

Нарича се още продуктивна. При нея се отделя секрет при кашляне, при което болният постоянно усеща облекчение. Влажната кашлица е позната на страдащите от инфекции на дихателните пътища и изключително на пушачите, които постоянно отделят храчки. Влажна кашлица има и при редица инфекциозни болести. Може да се облекчи, като се лекува причинителят, с лекарства, както и с билки. Сред билките, потребни за влажна кашлица, са джинджифила и лайката.

Лайката е извънредно благотворна – тя хем втечнява секрета и улеснява отделянето му, хем има противовъзпалително деяние, хем инхалациите с нея овлажняват лигавицата и подкрепят да се успокои.

Джинджифилът  също е извънредно подобаващ за облекчение на влажната кашлица. Той усъвършенства и действието на имунната система, с което подкрепя за по-бързо излекуване и възобновяване на организма.

Преди да започнете да лекувате кашлицата, наложително се консултирайте с доктор. Билките оказват помощ, само че не анулират лекарската консултация и търсенето на повода за кашлицата.

 
Никога не правете това, в случай че имате кашлица
Кашлицата е извънредно неприятно положение и постоянно се опитваме да я потиснем, най-много в случаите, когато към нас има хора. Но тя и...

Още от ЗДРАВЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР