Кашкавалът се прави от над десет литра прясно мляко и

...
Кашкавалът се прави от над десет литра прясно мляко и
Коментари Харесай

Съвет на експерти: Ако в устата ви се рони на трохи, вместо да се топи – не е това, за което ви го продават

Кашкавалът се прави от над 10 литра прясно мляко и зрее към 60 дни. Затова в случай че цената му в магазина е ниска, спестена е или суровината, или времето за зреене. Това написа на страницата си една от огромните мандри за произвеждане на млечни артикули у нас.

Какви са белезите, по които можете да различите качествения български кашкавал?

Цветът

Истинският кашкавал е с присъщ жълт цвят, който варира до неясно кремаво. Когато е недоразвит, нормално е на по-светли и по-наситени линии.

Плътност

Узрелият, първокласен артикул е компактен, без шупли и цепнатини. Пукнатините значат неприятно протекли биохимични процеси при зреенето. Малките кръгли дупчици нормално са симптом на нежелано бактериално наличие.

Ако в него има огромни верни дупки, продават Ви някакъв тип твърдо жълто сирене, вместо български кашкавал.

Твърдост и консистенция

Хубавият български кашкавал е по-скоро корав, в сравнение с мек. Има известна гъвкавост, само че при мощно прегъване се чупи, вместо да се разпъва. Мекият приказва за палмова лой. Когато го режете със леден нож, тя ще остане полепнала по него.

Ако в устата ви се рони на трохи, вместо да се топи – не е това, за което ви го продават. При топлинна преправка частите се деформират, само че не се стопяват и разтичат.

Вкус

Вкусът му е присъщ, млечно-маслен, без какъвто и да е горчив или кисел привкус.

Етикетът

Той не е лична характерност на кашкавала, само че в магазина ще Ви подскаже от какво е изработен, и дали срокът на валидност не е към края си. Водното му наличие не трябва да надвишава 42%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР