Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и

...
Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и
Коментари Харесай

Кашкавал с нишесте измести палмата

Кашкавал като гума, подготвен от заготовки, съдържащи софтуерни добавки и нишесте, пробутват някои от магазините.

Това заяви пред „ Телеграф “ биологът доктор Сергей Иванов.

Това действително не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, въпреки да го продават като подобен. Не дава отговор и на стандарта за този артикул и не е ясно дали съдържа мляко, изясни той.

Готовите заготовки се внасят от чужбина. Те съдържат нишесте и софтуерни добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лв. за кг, макар че цената на същинския кашкавал няма по какъв начин да падне под 13-15 лв..

За първи път го засякохме преди към 3 година Но в този момент този артикул към този момент се предлага все по-масово, сподели още доктор Иванов.

Същевременно сиренето с палма губи от ден на ден последователи

Една от евентуалните аргументи за това е, че цената му пораства, защото нараства и главната суровина за изработката му – палмовото масло.
Ако допреди няколко години нелоялната комерсиална процедура беше с палмата, в този момент тя е със водата, разяснява Сергей Иванов. Той напомни проучване на асоциация „ Активни консуматори “, което откри до 78% наличие на вода в някои типове сирена при условие по Български държавен стандарт до 54%. Има и междинни разновидности – така наречен „ бързозрейки “ с към 60% вода.

Справка в бюлетините на Държавната комисия по стокови тържища и борсите демонстрира, че имитацията на сирене с палмово масло нараства

В началото на 2020 година ментето е коствало 2,79 лв. за кило на едро, с цел да стигне в средата на предишния май 3,26 лева./кг. Цената продължава да пораства и все още е към този момент 3,60 лв. за кг.

В същото време наклонността е противоположна при същинското сирене и кашкавал – тяхната цена през последната година е леко надолу.

Килограм сирене на едро се продава все още за 6,79 лв., сочи бюлетинът на ДКСБТ. В края на април предходната година цената му е била 6,95 лв.. Подобна е наклонността и при кашкавала. Средната му цена на кг на едро е паднала в последната година от 11,16 лв. на 10,87 лв..

От началото на пандемията се следи забавна наклонност – при всеки локдаун и затваряне на заведенията, цените на същинското сирене потеглят нагоре. Това разяснява шефът на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов. Според него това сочи, че в заведенията за публично хранене всеобщо се предлага артикул с растителни мазнини. Така, когато се затворят заведенията, тежестта на същинското сирене в търсенето се усилва, а палмата остава по рафтовете и складовете.

Хората трансформираха желанията си и търсят все по-качествени и български артикули, сподели още Владимир Иванов. Той счита също и че качеството на предлаганата стока също се е нараснало. По думите му сирене сред 7 и 12 лв. в магазина е със противоречиво качество. А хубавото е над 12 лв. килото. Не е допустимо под тази цена да си покриеш разноските, налозите, пък да имаш и облага, уточни Иванов. Според него хубавото отлежало сирене може да излезе по-изгодно, в случай че на евтиното и воднисто му се махне водата.

Олиото поевтинява от септември

По време на пандемията не се следиха разтърсвания на пазара на хранителни артикули, съобщи шефът на ДКСБТ Владимир Иванов. Единствената стока, чиято цена доста хвръкна нагоре, е олиото. Причината обаче е неприятната годишна продукция поради сушата, както у нас, по този начин и в чужбина. Цената му на едро към този момент стигна 3,16 лв. за литър, а в някои по-малки квартални магазинчета удари и 4 лв. на дребно, за което „ Телеграф “ писа. За съпоставяне, преди година по същото време литърът на едро се е продавал за 2,07 лв..

След края на август, когато се излезе новата годишна продукция слънчоглед, цената последователно ще стартира да пада, счита шефът на ДКСБТ.

В същото време цената на свинското, която се увеличи преди две години поради Африканската чума по свинете и стесняване на поголовието в Китай, понижава. Причината е свръхпредлагане поради затварянето на китайския пазар за продукцията на някои съществени европейски производители, измежду които Германия, поради открити случаи на чумата.

Една от стоките, които са поевтинели най-вече, пък са лимоните. Тяхната цена скочи фрапантно при започване на пандемията, защото доста гора ги изкупуваха с цели щайги, тъй като имаха вяра, че цитрусите ще им оказват помощ да си вдигнат имунитета против вируса. Миналия май цената на едро на лимоните удари 3,51 лв., до момента в който в този момент тя е паднала на 1,94 лв..
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР