Касае се за досъдебно производство, по което работим с ГДБОП

...
Касае се за досъдебно производство, по което работим с ГДБОП
Коментари Харесай

Дансаджия изнасял антики, хванали го в сделка за 2 милиона евро

Касае се за досъдебно произвеждане, по което работим с ГДБОП и ДАНС, за проведена незаконна група, занимаваща се с експорт на културно-исторически полезности. Към този миг експертизата сподели това, че се касае за антично злато. Сделката е била за 2 милиона евро. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка неутрализирането на проведена незаконна група за държане и противозаконна търговия на културно-исторически полезности.

Припомняме, че през вчерашния ден на съвещание на Министерски съвет министър председателят Бойко Борисов разгласи информацията, че има арестувани лица за кражба на злато на хиляди години.

"За първи път е осъществено и лабораторно проучване на тези предмети, което сочи, че доказателствата са достоверни ", сподели още той.

"Хванахме лицата в миг на договорка, не мога да дам повече детайлности, в полза на следствието. При този случай не подходихме бюрократично, процедирано е при изискванията на необходимост, което наложи дейностите да се извършат за 3 дни. Нормално интервенцията се прави за много повече време ", разкри Гешев.

"В незаконната група взе участие и длъжностно лице от ДАНС. Хванати са четири лица, на тях са им повдигнати обвинявания и ще се желае непрекъсната мярка "задържане под стража ", добави по тематиката наблюдаващият прокурор Сийка Милева.

"Благодарим на ГДБОП и на всички експерти, за свършената работа. До този миг не са били прилагани предварителни лабораторни разбори, към този момент имаме такива. За това и не се съмняваме за достоверността на движимите културни полезности. Артефактите не са толкоз публикувани на територията на България, мога да посоча единствено 4 напълно непокътнати венеца. Предметите са хронологически близки. Предметите са били на тогавашния хайлайф на Персия ", приключи шефът на Главна дирекция „ Инспекторат по запазване на културното завещание “ към Министерство на културата Александър Трайков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР