Кървав орел - легендарната екзекуция на викингите, смятана за измислица,

...
Кървав орел - легендарната екзекуция на викингите, смятана за измислица,
Коментари Харесай

Кървав орел. Съществувала ли е най-ужасната екзекуция на викингите

" Кървав орел " - именитата екзекуция на викингите, считана за небивалица, е била изцяло осъществима на процедура, настояват английски медици. По време на изтезанието ребрата на жертвата се отделят от гръбначния дирек и се разтварят към страните, след това раните се поръсват със сол, а белите дробове се изваждат през отвора, с цел да оформят крилата на „ кървавия орел “. Съкращенията на дробовете трябвало да накарат ребрата да трептят като крила.

Анатомично изтезанието е била допустима, само че по-голямата част от дейностите към този момент са осъществявани с натрупа - жертвата е умирала още при отварянето на гръдния панер, тъй че най-вероятно не е имало „ размахване на криле “ във финала на изтезанието.
Защо викингите са избягали от Гренландия
Викингите са останали в историята като жестоки моряци, които не се тормозили от кърваво кръвопролитие на враговете. Една от най-известните изтезания е „ кървавият орел “, който е отразен в античните митологични източници и е разиграван даже в актуалната прозаичност, кино и видеоигри.

Въпреки че „ кървавият орел “ се загатва в доста разкази, няма надеждни документални източници, които да удостоверяват, че той фактически е бил прилаган. Викингите не са водили мемоари и всички истории за тях са се предавали устно в продължение на епохи, разкрасявани с нови елементи. Някои историци считат, че " кървавият орел " може би е бил обред на насмешка с трупове. Като цяло болшинството са съгласни, че осъществяването наподобява прекомерно неправдоподобно, с цел да съществува в реалност.

Но експертите от университета Кийл във Англия Монте Гейтс и Хайди Фулър са открили, че от анатомична позиция изтезанието е изцяло осъществима, а също така се вписва добре в традицията на викингите.

„ Нашият екип от учени медици и историци заобиколи дългогодишния въпрос дали „ кървавият орел “ в миналото е практикуван, като зададе друг въпрос: дали въобще е можел да се практикува - споделят те. - Нашият отговор е изрично да. “
Викингите - спасителите на ирландската цивилизация
Предишни проучвания, отдадени на " кървавия орел ", са били фокусирани единствено върху детайлите от средновековните текстове, описващи тази екзекуция, като полемиката била съсредоточена към точността на употребяваните термини. Вместо това в този момент откривателите са се обърнали към модерни данни по анатомия и физиология, както и към средновековни текстове за изтезанието.

Въпреки че самата процедура на осъществяване е била комплицирана, тя изцяло е можела да се осъществя, даже като се вземат поради тогавашните средства.

„ Смятаме, че избран вид викингски връх на копие би могъл да бъде употребен като спонтанен инструмент за бързо разсичане на гръдния панер от гърба - изясняват учените. - Такова оръжие може даже да е изобразено на каменен монумент, открит на шведския остров Готланд, където е изобразена сцена на екзекуция, евентуално точно „ кървясъл орел “.



Камъните с изображения Стора Хамарс са четири и са от епохата на викингите. Намират се в Стора Хамарс, остров Готланд (Швеция), и датират от към VII век н.е. Снимка: Berig / CC BY-SA 3.0

Този развой обаче е водил до бърза гибел на жертвата. Следователно образуването на " крила " и разтварянето на белите дробове върху тях е осъществявано към този момент върху трупа; не може да се случи ефектно " пърпорене " заради свиването на белите дробове.

Въпреки че на актуалния човек може да наподобява необичайно, че викингите са третирали по този метод към този момент мъртви тела, сходно отношение към труповете не е било извънредно за тях, настояват учените. Според археологически и исторически данни викингите са употребявали и показвали трупове на хора и животни по време на разнообразни ритуали, в това число зрелищни изтезания. Например в гроб от времето на викингите археолозите са разкрили скелета на добре облечена благородничка, която през Х век е била обезглавена и заровена с остатъците от главата си под мишницата и изчезналата челюст (вероятно счупена по време на обезглавяването) е сменена със свинска.
Викингите разкрили Америка без световното стопляне
Смята се, че откриването на Гренландия и Америка от викингите е станало с помощта на епизод световно стопляне през 10–13 век...
Прочети повече
„ Кървавият орел, наподобява, е по-екстремен случай на такова държание, практикувано единствено при изключителни условия над хванат заложник, който преди този момент е предизвикал позорната гибел на бащата (или различен родственик от мъжки пол) на причинителя на ритуала “, означават откривателите.
Викингите са вярвали в огледален задгробен живот
В средновековните саги са разказани сходни по претекст изтезания, когато жертвите са хвърляни в яма със змии, изгаряни живи в заключена къща и даже вътрешностите им са изваждани и заковавани на прът. В сагите " кървавият орел " е изобразен като метод околните на жертвата да си възвърнат изгубената чест. "

Следователно, макар общоприетото разбиране, " кървавият орел " изцяло може да е имал място в епохата на викингите, считат създателите. Това е било физически допустимо, в сходство със обществените традиции във връзка с изтезанията и отношението с труповете, и е отразявало културна фикс идея за проявление на личната чест и авторитет.

Освен това впечатляващата му грубост е трябвало да подсигурява, че всеки, който е чул за него, ще желае да опише тази история във всичките ѝ ужасяващи детайлности. А защото сведенията за " кървавия орел " са оживели и до през днешния ден, викингите несъмнено са постигнали задачата си.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР