Картографиране на катастрофалните щети от наводненията в Либия в Дерна след бурята Даниел

...
Близо 10 000 души са в неизвестност в Либия след
Коментари Харесай

Близо 10 000 души са в неизвестност в Либия след силна буря, връхлетяла източния бряг тази седмица, според Червения кръст.

Броят на загиналите възлиза на 6000 и се очаква да нарасне, тъй като операциите за извличане на телата продължават.

„Броят на смъртните случаи е огромен и може да достигне хиляди“, каза Тамер Рамадан от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Защо бурята беше толкова смъртоносна?

Бурята Даниел се формира над Гърция на 4 септември. Тя причини силни ветрове, проливни дъждове, наводнения и смърт там, както и в Турция и България, преди да пресече Средиземно море.

Бурята връхлетя Либия няколко дни по-късно, причинявайки наводнения в неделя в градове по източното й крайбрежие, включително Бенгази, Байда и Дерна.

Пътят на бурята Даниел

Язовири се срутват край Дерна

Дерна беше най-силно засегната, след като два язовира се спукаха нагоре по течението на града, изпускайки приблизително 30 милиона кубически метра (39 милиона кубически ярда) вода, която разкъса града с около 100 000 жители.

Водата се стичаше надолу по Вади Дерна от планините към морето. Заместник-кметът Ахмед Мадруд каза, че начинът, по който е построен градът, поставя по-голямата част от населението в директния път на водата.

Язовирите не са били поддържани повече от две десетилетия и инфраструктурата не е изградена, за да издържи на последиците от наводненията от тази седмица, каза Мадруд.

Либия е свидетел на повече от десетилетие на конфликт и е политически разделена. Международно признато правителство се намира в Триполи на запад, но Дерна е в район, контролиран от конкурентна администрация, базирана в Бенгази.

Сателитните изображения показват мащаба на разрушението

Работниците на първа линия все още разресват отломките от наводнението.

Без телефонна или интернет услуга, градът беше откъснат от останалата част на страната и помощта започна да пристига 36 часа след опустошението. Наводненията повредиха или унищожиха много пътища, затруднявайки достъпа до нуждаещите се от помощ.

Мадруд каза пред Al Jazeera, „Поне 20 процента от града е унищожен.“

Плъзнете наляво, за да видите какво е останало от Derna [PlanetLabs]

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР