Картофите са неизменна част от менюто ни. И въпреки че

...
Картофите са неизменна част от менюто ни. И въпреки че
Коментари Харесай

Готвим картофите грешно - ето как е правилно

Картофите са неизменима част от менюто ни. И макар че на пръв взор готвенето им наподобява обикновено, става известно, че ги готвим по безусловно неверен метод. 
Ще стартираме с беленето на кората, което се оказва най-голямата неточност при готвенето на картофи. Винаги отстраняваме кората, защото я считаме за непотребен боклук. Но това напълно не е по този начин. 
Именно в нея се съдържа обилие от витамини и минерали, плюс фибри и желязо. В обвивката на картофа витамините С и В6, които спомагат за подпомагането на имунната система, се съдържат в най-голямо количество. Изхвърляйки корите, действително консумираме единствено нишестето от картофа.
Противно на всеобщото мнение, запазването на кората съкратява доста времето, което е належащо за топлинна обработка на картофите. 
Не забравяйте да почистите добре кората преди варенето или печенето на картофите. Може да употребявате четка, с цел да сте сигурни, че ще премахнете всичко излишно от нея. 
Друга основна неточност, която позволяваме при готвенето на картофите, е че не сортираме верния вид за съответното ядене. Червените картофи са най-подходящи за печене или варене, до момента в който жълтите са по-подходящи за пържене. 
Варенето на картофите до шупване е друга неточност. Вярно е, че по този метод се варят по-бързо, само че постоянно в сърцевината си остават сурови или недобре сварени. 
Ако желаете да приготвите пухкаво картофено пюре, тогава би трябвало да варите картофите на слаб огън. В противоположен случай те се преваряват и пюрето не добива мечтаната консистенция.
Добавянето на сол също би трябвало да става в тъкмо избран миг. В противоположен случай рискувате да хапвате безвкусни картофи. След като заври водата, в която ги варите, прибавете нужното количество сол. 

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР