Къртица от НСО издала маршрута на Гешев, пише Епицентър. бг,

...
Къртица от НСО издала маршрута на Гешев, пише Епицентър. бг,
Коментари Харесай

Теч на инфо от НСО спомогнал за атентата срещу Гешев

Къртица от НСО издала маршрута на Гешев, написа Епицентър. бг, базирайки се на разследващите органи.

Само 6 души от НСО са знаели от кое място ще мине основният прокурор, по този начин че няма да е мъчно да се стигне до индивида, който е издал на атентаторите точния час и пътя на Иван Гешев, разкриха следователи. 

Много е значимо да се стигне до поръчителите на убийството на основния прокурор.

Маршрутите на основния прокурор се дефинират от НСО и са секретни, посочи от мястото на случая Борислав Сарафов. Той не изключи вероятността атентаторите да са заложили клопки и по различните направления на кортежа. 

В 11 часа Гешев е отпътувал със фамилията си от София.

От НСО дали наставление да се избере по-дългия и изящен път, само че надалеч по-слабо претрупан - вместо по Автомагистрала " Тракия " до Пазарджишко при разклонението за село Виноградец и оттова - в посока Велинград и язовира, по второкласната артерия към Самоков. 

Не е ясно по какъв начин е бил допуснат течът на информация от секретната работа за траекторията на основния прокурор, но следствието ще ревизира и този аспект. 

В 11:45 малко след вилна зона " Ярема " по данни на Министерство на вътрешните работи избухва взривно устройство - на метри пред пилотната кола на Гешев, явно предопределено да провокира пострадвания с евентуални съдбовни последици. 

Разследващите са намерили взривно устройство и по пътя към Турция, по който е трябвало да мине Гешев, преди да промени проектите си.

В късния след обяд стана ясно, че е открито е и второ взривно устройство по пътя, по който е трябвало да мине основният прокурор. Смята се, че най-вероятно има основана сериозна организация за обезпечаване триумфа на атентата, подчертаха проверяващи.

Бомбата е била сложена и по маршрута, по който е трябвало да мине кортежът на основния прокурор на път към Турция. 

Впоследствие Иван Гешев се е отказал от това пътешестване. В същото време това е било аварийното трасе, по което основният прокурор е минал, което навежда и разследващите да ревизират за теч на информация.

Маршрутът на основния прокурор евентуално е бил следен, само че не излиза наяве по какъв начин е изтекла информация за това съответно пътешестване. 

Колко огромен е бил риска за охраняваното лице преценя комисия, в която вземат участие шефът на НСО, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и ръководителят на ДАНС. Самият Гешев неколкократно е заявявал, че е получавал закани за живота си.

" Автомобилите на НСО се преглеждат преди пътешестване и след пътешестване. Ако това взривно устройство е поставено настрана на пътя, това значи, че има информация, че основният прокурор ще мине оттова. 

Има информация за това, когато се приближава кортежа до него и евентуално е задействано по електронен път ", съобщи ген. Румен Миланов, някогашен началник на Национална работа " Борба с Организираната Престъпност " (НСБОН) и НСО.

Подозираме и теч на информация, сподели Сарафов на въпрос дали някой може да е издал на нарушителите маршрута, само че не даде повече детайлности. От съображения за сигурност не уточни и какъв брой автомобила са пътували в кортежа.

Другият, по-широк и директен път е през Панчарево и около бент. " Искър ”. Затова проверяващите допускат, че атентаторите са били известени за смяната в проектите за пътешестване към Турция и са заложили гърмежа по пътя София - Самоков през Бистрица и Железница. 

В този ден за маршрута към Боровец е определен пътя през софийските села Бистрица, Железница и самоковското Ковачевци.

Точно в 11,45 ч аудито, в което се вози Гешев, и пилотната кола на НСО вземат изострен завой по маршрута. Бомбата е заложена тъкмо до пътното платно, а вълната е ориентирана към преминаващите коли.

Взривът е избухнал в миг, когато автомобилът на основния прокурор е минал в средата на огромен дъгообразен завой, където скоростта се понижава фрапантно. Заложено е в действителност професионално. Взривът е преместил автомобила вляво. 

Колата, в която е бил основният прокурор, е с пукнати стъкла и голям брой вреди, посочи Борислав Сарафов.

Той и сътрудниците му от проверяващите екипи допускат, че атентаторите са имали образен контакт към мястото, с цел да задействат гърмежа тъкмо когато около него минава колата с основния прокурор.

Това взривно устройство не може да бъде направено, заложено и взривено от всеки. Тук е нужна комплицирана организация, хора с извънредно положителни умения, които могат да приготвят такова взривно устройство. 

Не бих могъл да дам огромна конкретика, поради нуждата част от следствието да остане загадка. Самите ползи на следствието допускат част от нещата да останат служебна загадка ", изясни Сарафов. 

След експлоадирането на бомбата НСО рапортува на Министерство на вътрешните работи и регионът е отцепен 5 минути по-късно, уточни шефът на националната полиция Атанас Илков.

" Щом има заложено избухнало устройство и следи от гърмеж има опит за нападение против основния прокурор Иван Гешев. Хората, които са заложили бомбата, са експерти. "

Това сподели Тодор Коджейков, който е някогашен началник на НСО и Авиоотряд 28, сега е член на Алианса за стратегическо ръководство.

Той изясни, че доста професионално е действано при гърмежа на бомбата, с цел да се обезопаси кортежа и тези, които са били в него.

" Взривът е бил осъществен на завой. Избор на едно такова място приказва, че хората, които са заложени бомбата, са експерти, тъй като на завоя колата понижава до 30-40 км и това е моментът, в който е избухнал гърмежът ", сподели Коджейков пред bTV.

Той разяснява и пътя на кортежа. " Мястото са го избрали съвършено за атентат ли маршрутите, по които минават държавните лица, в тази ситуация основния прокурор, се ревизират в доста редки случаи. Това се прави, когато има задгранични делегации на посетители у нас ", изясни Коджейков.

Националната следствена работа и Софийската градска прокуратура разследват атентата като терористичен акт по глава първа от Наказателния кодекс за закононарушения против страната.

Надявам се, че НСО ще вземе всички ограничения за отбрана на основния прокурор. Говорим за посягане против един от основните мъже в страната, съобщи заместникът му Сарафов.

След несполучливия атентат основният прокурор е отведен на несъмнено място, само че е в непрекъснат контакт със заместниците си и проверяващите екипи. Дал е и показания.

Националната работа за защита (НСО) пази основният прокурор Иван Гешев от 2021 година, откакто 46-ото Народно заседание трансферира Бюрото по отбрана, което го охраняваше, към Министерството на правораздаването.

По закон на основния прокурор в страната се обезпечава персонална защита и профилиран превоз. При нужда той се охранява и при служебно пътешестване в чужбина, напомня " Нова телевизия ".

Очевидно основният прокурор е цел за ликвидиране. Държавата не може да си разреши да позволява сходни произшествия. Засегнати са всички институции. Подобно нещо ще излъчи сигнал към всички наши сътрудници, че България е беззащитна.

Това предизвести зам. основният прокурор Борислав Сарафов на метри от завоя, където някой е възнамерявал Иван Гешев да бъде взривен в колата със фамилията си навръх почивния 1 май.

Вътре са били и двете дъщери на основния прокурор, който в сбитите си мнения след атентата признава единствено едно - най-големият му боязън е бил за децата. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР