Картите на международните платежни системи Visa и Mastercard на всички

...
Картите на международните платежни системи Visa и Mastercard на всички
Коментари Харесай

Visa и Mastercard с удар срещу Москва, централната банка успокои клиентите си

Картите на интернационалните платежни системи Visa и Mastercard на всички съветски банки ще продължат да работят в Руската федерация, средствата на клиентите по сметки, свързани с такива карти, са изцяло непокътнати и налични. Това заяви Банката на Русия, съобщи ТАСС.

„ Всички карти Visa и Mastercard за интернационалните разплащателни системи, издадени от съветски банки, ще продължат да работят в Русия както нормално до приключване на периода им. Транзакциите по тях се обработват в страната в Националната система за разплащателни карти и не са наранени от наказания. Средствата по сметките на клиентите, свързани с такива карти, са изцяло спестени и налични “, споделиха от регулатора.

Притежателите на тези карти в Русия ще могат да правят транзакции на банкомати, да заплащат с карти и да правят преводи от карта към карта. В същото време Централната банка предизвести, че няма да има трансгранични транзакции с карти Visa и Mastercard. Това се отнася както за заплащане на покупки в задгранични онлайн магазини, по този начин и за потребление на тези карти в чужбина.

Международните платежни системи Visa и Mastercard по едно и също време взеха решение да лимитират работата си в Русия през идващите дни. Алфа-Банк счита, че картите Visa и Mastercard на съветските банки ще работят както преди в Русия и други страни към три дни.

Причината за основаването на национална платежна система в Русия беше решението на Visa и Mastercard през март 2014 година да спрат обслужването на платежни транзакции за клиенти на Банка Росия, SMP Bank и техните дъщерни сдружения заради наказания на Съединени американски щати. През декември 2014 година Visa и Mastercard стопираха да обслужват банкови карти в Крим и Севастопол (работата им на полуострова се възобнови през април 2015 г.).

Тогава в Русия оповестиха нуждата от основаване на съветска система, способна да обезпечи непрекъснати вътрешни заплащания. През юли 2014 година беше основана Националната система за разплащателни карти (НСПК), която стана оператор на платежната система Мир. 100% от акциите на НСПК са благосъстоятелност на Банката на Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР