Картините на Васил Чакъров-Чак (1934 – 2018) се представят в

...
Картините на Васил Чакъров-Чак (1934 – 2018) се представят в
Коментари Харесай

Картините на Васил Чакъров-Чак се представят в две изложби в Стара Загора и в Пловдив

Картините на Васил Чакъров-Чак (1934 – 2018) се показват в неговата същинска мощ – акварела – с две изложения в края на април – в Градската изложба в Стара Загора и в изложба „ Капана “ – Пловдив.

Изложбите са част от по-голям план на Ружа Маринска, която ни напусна в края на 2022 година. Приживе доцент Маринска, едно от най-значимите имена в българското изкуствознание, смяташе Васил Чакъров за извънредно събитие в българската живопис – и в акварела:

„ Акварелът, на който се е посветил Васил Чакъров, е също един избор, подобаващ на характера. Труден избор. В тази техника – синоним на лекост и волно ентусиазъм, Васил Чакъров гради, а преди този момент мисли, напрегнато надали не всеки разлив на петното. Акварелите му не наподобяват на ничии други. В тях има картинна компактност и особена съвестност “.

 Васил Чакъров-Чак, картина

„ Въпреки че доста от сюжетите на художника са взети от Самоков, няма да разберем нищо, в случай че спрем дотук. Нали всеки живее освен във физическото пространство на близката действителност, а населява пространства далечни и от дълго време отминали? Така и Чакъров. Живее в Самоков, а духът му витае в изкуството на огромните майстори, от които се е учил, с които не престава да поддържа връзка през дългите дни и нощи на самотно търсачество. Без да пътува, като същински странник той е минал през пространствата на толкоз картини, книги, филми “, написа Ружа Маринска.

„ Своя свят Васил Чакъров ни показва през акварела – този зависим единствено на майсторите материал – непостижимо изтънчен, само че с опция да бъде и трагично бездънен “, споделя от своя страна изкуствоведката от Националната художествена изложба Анелия Николаева.

 Васил Чакъров-Чак
Изложбата в Стара Загора може да бъде забелязана в Градската изложба от 24 април до 26 май и в Пловдив от 28 април до 28 май. Откриването и на двете изложения е от 18 часа.
Васил Чакъров-Чак е роден на 30 април 1934 в Багренци, Кюстендилско. По-голямата част от живота му минава в Самоков. Рисува акварели, маслена живопис, прави графики и карикатури. Носител е на Националната премия „ Захарий Зограф “ за 2008 (споделена с Магда Абазова). Има изложения в Софийска градска художествена изложба, в галерията на СБХ на „ Шипка “ 6 в София, в изложба „ Лоран “ в София “, голям брой галерии в София, в Самоков, Кюстендил, в изложба „ Ромфея “ – Пловдив, Сливен, Благоевград.

Негови картини са в сбирки в Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и други страни в Европа.

 Васил Чакъров-Чак, покана
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР