Картини на Иван Милев и Чудомир гостуват в Археологическия музей

...
Картини на Иван Милев и Чудомир гостуват в Археологическия музей
Коментари Харесай

Откриват изложба с картини на Иван Милев и Чудомир днес във Варна | Eкспозицията ще гостува в морската столица до 5 август

Картини на Иван Милев и Чудомир гостуват в Археологическия музей във Варна, напомня Moreto.net.

Изложбата под надпис „ Ний летиме от Балкана “ ще бъде открита през днешния ден (5 юли) от 18.00 ч. в зала „ Север “ на музея

Експозицията ще гостува във Варна до 5 август.

Тя е дело на екипа на Национален природонаучен музей „ Шипка - Бузлуджа “, съорганизатори са Художествена изложба - Казанлък, Литературно-художественият музей „ Чудомир “, Държавният военноисторически списък - Велико Търново.

Изложбата включва 27 табла и документи. Сред най-ценните предмети са картините на известния художник Иван Милев, които до неотдавна бяха част от експозиция в Италия. Той е роден на 19 февруари 1897 година в фамилията на казанлъшки преподавател. През 1916 година по време на Първата международна война е мобилизиран и причислен в щаба на Въздухоплавателната тайфа като боен художник. Милев е повлиян от модерния по това време в Европа сецесион, само че се отличава с изключителна самородност. Картините в актуалната галерия са от военния му интервал.

Друг акцент в новата експозиция са творбите на Димитър Христов Чорбаджийски - Чудомир, останал в българската просвета и като един от най-талантливите писатели. Роден е на 25 март 1890 година в казанлъшкото село Турия. През 1912 година е мобилизиран и служи в пехотата. През това време той рисува живота на бойното поле и изпълва няколко папки със скици, които обаче не непокътнати, в архива му остават единствено няколко произведения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР