Картини на Ел Греко, Гоя, Веласкес и Мурильо, принадлежащи на

...
Картини на Ел Греко, Гоя, Веласкес и Мурильо, принадлежащи на
Коментари Харесай

Картини на Ел Греко и Гоя ще бъдат изложени за първи път в Испания от един век

Картини на Ел Греко, Гоя, Веласкес и Мурильо, принадлежащи на сбирката " Фрик " в Ню Йорк, ще бъдат изложени в музея " Прадо " в Мадрид, отбелязвайки завръщането си в Испания за първи път от един век, оповестява Българска телеграфна агенция.

Деветте произведения от сбирката на американския фабрикант Хенри Клей Фрик (1849-1919) се дават назаем " за първи път от 100 години ", сподели на конференция шефът ѝ Иън Уордропър.

Заемът е възложен в миг, когато историческият обект в Ню Йорк, който приютява сбирката " Фрик ", е затворен за ремонт.

Произведения на изкуството са изпратени и в други музеи по света, като да вземем за пример изключителна серия произведения на американския художник Джеймс Абът Макнийл Уистлър, предоставена на музея " Орсе " в Париж до месец май.
     

В " Прадо " до 2 юли ще бъдат изложени три творби на Ел Греко, четири на Франсиско Гоя, една на Диего Веласкес и още една на Бартоломе Естебан Мурильо. Те съставляват испанската секция на сбирката " Фрик " - " лимитирана като брой произведения, само че голяма като качество ", изясни шефът на мадридския музей Мигел Фаломир.

Сред картините е портретът на Винченцо Анастаги, който Ел Греко рисува към 1575 година Това е единственият прочут " портрет в естествена величина " на гръцкия художник, прекарал огромна част от живота си в Испания, изяснява кураторът Хавиер Портас, отговарящ за испанската живопис в " Прадо ".

Пред аудитория ще бъде изложена и картината " Христос, гонещ търговците от храма ", нарисувана от Ел Греко към 1600 година и добита за 120 000 $ от Хенри Клей Фрик при започване на 20-и век в Испания, откъдето индустриалецът купува съвсем всички испански произведения в сбирката си.

Първата испанска творба, закупена от индустриалеца Фрик през 1904 година, е " Автопортрет " на Мурильо, датиращ от 1655 година, който също ще бъде показан в " Прадо ".

Сред изложените произведения на Гоя са " Ковачницата " (1815-20) и " Портрет на жена ", рисуван от художника на съвсем 80-годишна възраст. 

Творбите от сбирката " Фрик " са изложени дружно с други картини, принадлежащи на " Прадо ", с които са " тясно свързани ", означават от музея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР