Картината на Леонардо да Винчи Спасителят на света“(Salvator Mundi) е

...
Картината на Леонардо да Винчи Спасителят на света“(Salvator Mundi) е
Коментари Харесай

Саудитски принц е купил картината на Леонардо Спасителят на света“

Картината на Леонардо да Винчи „ Спасителят на света “(Salvator Mundi) е била закупена от саудитския принц Бадcр бед Абдула бен Мохамед ал Сауд, заяви в. „ Ню Йорк таймс “ като се базира на получи в редакцията документи.

 © Българска телеграфна агенция
Уникалното платно беше купено през ноември на търг в Кристис`с, Ню Йорк, за рекордните 450 млн. $, само че името на купувача не беше обявено. Според „ Ню Йорк таймс “представители на принца не са участвали в аукционната къща до деня на продажбата. От Кристи`с не разясниха самоличността на купувача на „ Спасителя на света “, а самият принц не дал отговор на въпрос от вестника.

Картината с размери 64,5см на 44,7 см дълго време беше считана за изчезнала. На нея е изобразен Христос в небесносиня дреха, благославящ с дясната си ръка и държащ транспарантно кълбо в лявата. Преди търга неповторимото платно беше оценено на към 100 млн. $, на аукциона на 15 ноември беше продадено за 400 млн. $, а след начисленията и за аукционната къща окончателната стойност на „ Спасителят на света “ доближи 450 млн. $.

Очаква се картината да украси филиала на Лувъра в Абу Даби.

По-рано „ Ню Йорк таймс “ заяви, че картината е била продадена от доверителния фонд на съветския милиардер Дмитрий Риболовлев, който я купил през 2013 година за 127,5 млн. $ от швейцарски търговец на картини.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР