Картината Ай-Петри. Крим на Архип Куинджи беше открадната от Третяковската

...
Картината Ай-Петри. Крим на Архип Куинджи беше открадната от Третяковската
Коментари Харесай

Откраднаха картина за $ 180 хил. от Третяковската галерия

Картината " Ай-Петри. Крим " на Архип Куинджи беше открадната от Третяковската изложба. Правоохранителните органи оповестиха, че двама души са взели участие в кражбата на картината.

Представителят на Министерството на вътрешните работи Ирина Волк съобщи пред ТАСС, че при видеонаблюдение на експозицията защитата е видяла, че незнайни са свалили картината от стената в една от залите и по-късно са изчезнали. Застрахователната стойност на открадната картина се прави оценка на 12 млн. рубли (182 400 долара).

Малко по-късно беше обявено, че 31-годишен мъж е бил задържан в с.Заречие, регион Одинцово, Московска област. Той споделил на следователите, че е скрил откраднатото платно на територията на строящия се обект, където е бил арестуван.

По предварителни данни закононарушението е осъществено от користни подбуди, съобщи формалният представител на Вътрешно министерство Ирина Волк. Полицията към този момент разпознава вероятните съучастници в кражбата на картината. Образувано е наказателно дело, а следствието продължава.

Разследващите не изключват, че кражбата е осъществена " по поръчка ", евентуално за продажба в чужбина. " Можем да предположим, че за тази картина има клиент ", се споделя в известието на органите на реда.

Картината на Архип Куинджи " Ай-Петри. Крим " нормално се съхранява в Руския музей в Санкт Петербург. Тя е донесена в Москва за галерия на творбите на великия пейзажист.

Това е втората кражба на културна полезност тази седмица. По-рано бе обявено за кражба на икона от 16 в. от Държавния исторически музей в Москва.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР