Картина на Клод Моне, озаглавена Мелницата в Лимец и оценена

...
Картина на Клод Моне, озаглавена Мелницата в Лимец и оценена
Коментари Харесай

Мелницата в Лимец на Моне ще бъде изложена в Париж преди търг в Ню Йорк

Картина на Клод Моне, озаглавена " Мелницата в Лимец " и оценена на 18-25 милиона $, ще бъде изложена в Париж от петък до понеделник, преди да бъде препоръчана на търг в Ню Йорк в средата на май, съобщават Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция, базирайки се на аукционна къща " Кристис ".

Картината от 1888 година изобразява мелница в Лимец, покрай Живерни в Нормандия (Западна Франция), където Моне рисува фамозните си водни лилии, с речен бряг на напред във времето и отразени във водата клони на дървета.



Картината на Моне " Мелницата в Лимец ", която ще бъде препоръчана на търг в Ню Йорк в средата на май (Източник: Аукционна къща " Кристис " )

" Съществуват единствено два изгледа и две картини на тази мелница по друго време на деня ", сподели пред Агенция Франс Прес Антоан Льобутийе, началник на отдела за импресионизъм и модернизъм във френския клон на " Кристис ".

Втората картина е продадена от " Сотбис " през ноември за 25 милиона $ и се намира в музея " Барберини " в Потсдам (Германия).



Едната картина " Мелницата в Лимец " на Клод Моне, владеене на музея " Барберини " в Потсдам

" Те приготвят почвата за сериите " Катедралата в Руан " и " Сенокос ", които Моне ще стартира през 1890 година ", добавя той.

Закупена през 1891 година от парижката изложба " Дюран-Рюел ", картината, която ще бъде препоръчана на търг в Ню Йорк, е продадена на частен търговец през 1902 година, след което през 1936 година е изплатена назад от потомците му от американския филиал на същата изложба, профилирана в импресионизма.

Творбата по-късно е продадена на семейство, което през 1986 година подарява две трети от нея на музея " Нелсън-Аткинс " в Канзас Сити, Съединени американски щати. Според Льобутийе двамата притежатели в този момент я продават предвид на бъдещи придобивки за музея.



Фотографии на братята Леон Моне (вляво) и Клод Моне (Снимка: Lewis Joly/АП/БТА)

Продажбата ще се състои в миг, когато импресионистичното придвижване чества своята 150-годишнина, с планувани събития в цяла Франция. Неговият изтъкнат представител Клод Моне (1840-1926 г.) " продължава да изпреварва всички свои сътрудници с непрекъснато увеличаващо се търсене ", споделя още Льобутийе.

През последните пет години седем от десетте най-високи резултата на интернационалните търгове на изкуство, вземайки поради всички интервали и техники, са реализирани от него, добавя специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР