Картина на Густав Климт бе продадена за рекордните 85,3 милиона

...
Картина на Густав Климт бе продадена за рекордните 85,3 милиона
Коментари Харесай

Картина на Густав Климт стана най-скъпата, продадена на търг в Европа

Картина на Густав Климт бе продадена за рекордните 85,3 милиона паунда (108,4 млн. $ или към 193,87 млн. лева.) в лондонската аукционна къща „ Сотбис “.

" Жена с ветрило “ /Dame mit Fächer/ на Густав Климт счупи върха за продадена картина на търг в Европа.

В първата си поява на пазара за последните 29 години последният шедьовър на починалия австрийски художник надалеч надвиши предварителните упованията за цена от 65 милиона паунда. След 10-минутна „ борба на наддаване “ сред четирима претенденти, картината бе продадена на Пати Уонг, създател на Patti Wong & Associates, наддавайки в залата за колекционер от Хонконг.

Хелена Нюман, ръководител на “Сотбис “ за Европа и специалист по импресионистично и съвременно изкуство, съобщи за медиите, че „ Жена с ветрило “ е последният портрет, който Густав Климт основава преди преждевременната си гибел на 55 години, когато към момента е в артистичния си подем и основава някои от най-завършените си и пробни произведения.

" Много от тези произведения, сигурно портретите, с които той е най-известен, са били поръчки. Това обаче е нещо напълно друго, тъй като става дума за неповторим механически обсег, цялостен с опити на разбутване на границите, както и за прочувствена ода за безспорната хубост ", добави Хелена Нюман.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР