Къртенето на стени превръща сградите в швейцарско сирене. Това каза

...
Къртенето на стени превръща сградите в швейцарско сирене. Това каза
Коментари Харесай

Инж. Димитър Куманов: Къртенето на стени превръща сградите в швейцарско сирене

Къртенето на стени трансформира постройките в швейцарско сирене. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по bTV инж. Димитър Куманов.

„ В страните, в които от години се поставят старания, вършат се проучвания и се вземат ограничения, съумяват да понижат вредите и жертвите – такива са да вземем за пример Япония, Чили и Нова Зеландия. Изискванията към новопроектираните здания би трябвало да е доста високо. На второ място – предпазливостта към към този момент съществуващите здания също би трябвало да се завиши “, изясни той.

Инж. Димитър Куманов изясни, че условията към градежа на нови здания в София са доста по-високи, спрямо тези по селата в цялата страна. Много от къщите са правени от локални майстори, без основни ограничения за отбрана при земетресение, регистрира още той и даде за образец случилото се при последното земетресение у нас – това в Област Перник.

„ Нямам усещане от турската система, само че още през 1999 година беше издигнат въпроса с некачественото строителство там. Това го видяхме и в Албания. У нас тематиката с употребяваните материали за градеж на здания се следи малко по-строго “, сподели още той.

Инж. Димитър Куманов напомни положителната концепция на страната за паспортизация на постройките, посредством която трябваше да се оцени и тяхната сеизмична устойчивост. Той акцентира също по този начин, че за България е огромен проблем къртенето на стени след закупуването на апартамент. Според него сходно държание е изключително рисково в панелните жилища. „ Постоянното къртене трансформира постройките в швейцарско сирене “, регистрира инж. Куманов.

Специалистът бе безапелационен, че няма такова нещо като не носещи стени в постройката – при земетресение всички стени са носещи, т.е. жилищата не трябва да се прекрояват.

„ Много известно е в България да се усвояват терасите и да се избива цялата стена, с цел да се разшири стаята. Това също е проблем “, сподели експертът.

Инж. Димитър Куманов изясни още, че при земетресение не се бяга, а се изчаква да отмине труса. Желателно е да се застане на най-безопасното място в постройката или жилището – тази информация се дава от специалист. „ Стълбището в панелните здания не е несъмнено “, акцентира той и добави, че „ подготвеността на страната ни за деяние по време на земетресение е равна на нула “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР