Картел е източвал средства от поръчките на храни за бедни

...
Картел е източвал средства от поръчките на храни за бедни
Коментари Харесай

ПП настоява да се разнищи картел, точил европари през помощите за най-бедните

Картел е източвал средства от поръчките на храни за небогати в продължение на най-малко 5 години до момента в който ГЕРБ е на власт . Българските институции демонстрират цялостно неуважение към сигналите на одитните органи, без значение че в България, в резултат на ръководството на Борисов, има 1,5 млн. души под линията на беднотия.

Случаят визира Оперативна стратегия " Храни " от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещи се лица и след мълчанието на Комисия за защита на конкуренцията и българската прокуратура, през юли министерството на финансите в кабинета " Петков " сезира Европрокуратурата. Този проблем е следващото доказателство за какво е нужна промяна на Антикорупционната комисия, заложена в програмата на " Продължаваме промяната " - тъй че този орган най-сетне да проверява корумпираните.

Как се разкриват нарушаванията ?

Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) ръководи оперативна стратегия " Храни и/или главно материално подкрепяне " 2014 - 2020, която се финансира от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещи се лица. С евросредствата по тази стратегия се купуват храни за най-бедните хора в страната. През юни държавното управление на " Продължаваме промяната " разпореди на новото управление на Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейския съюз " (ОСЕС) - към този момент отстранено от актуалното служебно държавно управление, да ревизира сигнал за подозрения за картел сред участници в поръчките. Съмнителни практики са открити и при предходни инспекции. Но сигналите до Комисия за защита на конкуренцията, ръководена от фрагменти на ГЕРБ, и до прокуратурата, отпред с Иван Гешев, са подминати с официални мнения, че нарушавания няма.

Какво са установили проверяващите

Одитна инспекция на ОСЕС от април 2020 година на социална поръчка от 2017 година със 17 позиции за доставка на храни открива обстоятелства, които пораждат подозрения за споразумение сред участниците и машинация за нарушение на конкуренцията:
Едни и същи адреси на ръководство на участващите в публичната поръчка; Оттегляне на офертите след отварянето им и отвод да са подписа контракт за публичната поръчка от участник, класиран на първо място; Наемане на неспечелили участници като подизпълнители по поръчката.
По констатациите от тази инспекция Управляващият орган на Оперативна стратегия " Храни " се произнася, че са " неправилни и голословни ", а Софийска градска прокуратура, ръководена от Иван Гешев, отхвърля да образува досъдебно произвеждане с аргумента, че " не е налице несъблюдение на отговорности или на нарушение на такива " от ръководещия орган на програмата.

Сходни нарушавания са открити и при одит през 2021 година на поръчка за храни от 2018 година. Тогава са оценени и резултатите от други поръчки - от 2016, 2017, две от 2018 г и една от 2019 година Сред констатациите са:
Оттегляне на предложения и отвод за подписване на договори; Сключване на контракт с реализатор с най-високото ценово предложение; Изпълнителят е еднакъв или се редуват едни и същи фирми; Оттеглените предложения са от компании от еднакъв кръг стопански оператори; и други.
Как работи картелът, тъй че кюфтетата за небогати да се купуват за 1.88 лева, вместо за 1 лева ?

Критерият за класиране е най-ниска препоръчана цена. След отварянето на офертите компаниите с ниските цени се отхвърлят - с цел да остане единствено онази с най-високата. В резултат на това, при поръчката през 2018 година 15 от всички 16 контракта за доставка на храни са подписани на най-високата препоръчана цена. Фрапиращ образец е, че по една от позициите за доставка на консерви говежди кюфтета в бял сос при най-ниска оферта от 1 лева за консерва, печели участникът с най-високата цена от 1.88 лева

Картелното съглашение прозира и през обстоятелството, че изпълнителите са едни и същи .

От общо 80 контракта, подписани при поръчките от 2016 до 2019 година " Ваклинов " ЕООД печели 25 контракта или 31% от всички, " Биб фуудс " ЕООД извършва 13,7% от поръчките, а " Панда И.П. " ЕООД - 16%. Така единствено три компании получават 61% от договорите.

Закономерност има и при продуктите - " Ваклинов " взима 5 контракта за кюфтета в бял сос и 3 за херинга в доматен сос, " Биб фуудс " се е специализирала в доставката на консерви пиле фрикасе и говеждо в личен сос с по 3 контракта, а " Панда " е по лютеницата и зеления грах с по 4 контракта за двата продукта. " Кали 98 " е доставила зелен боб по 4 контракта, също толкоз са договорите на " Марица Екофроуз " за стерилизиран гювеч.

Също по този начин прави усещане, че след 8 отхвърли на " Биб фуудс " да подписа контракт, подобен " изненадващо " е подписан с " Ваклинов " и назад - при три отхвърли на " Ваклинов ", договорите отиват при " Биб фуудс ". И двете компании взимат поръчките на най-високата цена. Съглашателство сред двете компании не наподобява мъчно, защото " Биб фуудс " и притежателят на " Ваклинов " АНИМА ГРУП са регистрирани на един и същи адрес.

Мълчанието на Комисия за защита на конкуренцията

В продължение на 5 години ръководещият орган на Оперативна програма " Храни " си е затварял очите за открития от инспекторите повтарящ се модел на отдръпване на предложения и отвод от подписване на контракти. Едва през март 2021 година АСП сезира Комисия за защита на конкуренцията със сигнал за възможни картелни съглашения. Комисия за защита на конкуренцията, под управлението на родственик на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, стига до извода, че " след деликатно запознаване със сигнала, не е открито съществуване на изказвания и на индикации, обвързвано с осъществени тръжни операции ".

Лъч вяра за разплитане на дългогодишната скица дава фактът, че констатациите на българския одитен орган за поръчката за храни за небогати от 2017 година са доказани от Европейската счете палата по време на задача през 2020 година и са обект на следствие от службата за битка с финансови нарушавания на Евросъюза - ОЛАФ.

На 2 октомври изборът е да се върнем обратно към провалената политика на прехода, която си затваря очите към сходни схеми, или да продължим смяната, като реформираме Антикорупционната комисия, тъй че най-сетне да преследва корумпираните!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР