Карта НИМХУтре метеорологичната обстановка ще се усложни. През нощта със

...
Карта НИМХУтре метеорологичната обстановка ще се усложни. През нощта със
Коментари Харесай

Идват още сняг и студ! Обявиха жълт и оранжев код за опасно време

Карта Национален институт по метеорология и хидрология

Утре метеорологичната конюнктура ще се усложни. През нощта със слаб, на следващия ден - с сдържан и краткотрайно мощен североизточен вятър ще продължи да нахлува леден въздух. Валежите ще продължат и ще се усилят: в Северна България и високите котловинни полета ще са от сняг, в Горнотракийската равнина през нощта ще са от дъжд, само че със захлаждането денем и там дъждът ще се примесва и ще минава в сняг; единствено в крайните югозападни региони дъждът ще остане от дъжд., оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.

Ще се образува снежна завивка, а на доста места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Сутрешните температури ще са сред минус 2 и 3 градуса, денем ще се намаляват и към 14.00 часа ще са сред минус 3 и 2 градуса, по-високи в крайните югозападни региони.

Оранжев код поради предстоящи снеговалежи и вятър и обявен за областите в Северна и Северозападна България. Предупреждението е в действие за областите Кюстендил, Перник, София област, София град, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна.

В тези региони през денонощието ще има превалявания от сняг. Ще се образува снежна завивка 15-30 см, в Предбалкана и повече. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен североизточен вятър и има условия за снежни виелици.
Жълт код е за дъжд и сняг обявен за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.
В тези региони през денонощието ще има превалявания: в равнинната част от дъжд, в планинската - от сняг. До вечерта и в равнините дъждът ще премине в сняг. Очаквани количества сред 15 и 35 л/кв.м. Ще се образува снежна завивка в равнинната част от региона до към 5 см, а в планинската част до 20 см. Ще духа сдържан североизточен вятър. 
Над Черноморието ще е облачно с превалявания от влажен сняг, в южните региони - от дъжд. Ще духа сдържан до мощен североизточен вятър. Максималните температури ще са сред 2 и 6 градуса. Температурата на морската вода е 5-7 градуса. Вълнението на морето ще е най-вече 3 бала.
 
В планините ще вали сняг, ще има условия за снегонавявания. Вятърът ще е сдържан до мощен от изток- североизток, по най-високите върхове - от юг, по здрач ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към минус 3 градуса, на 2000 метра - към минус 6. 

През нощта против петък преваляванията ще продължат, към този момент и в по-голямата част от Южна България ще вали сняг. В петък денем преваляванията ще отслабват, само че едвам по здрач ще стартират да стопират. Вятърът ще отслабне, в Южна България - сензитивно.
 
Максималните температури в по-голямата част от Северна България ще са към нулата - там ще вали сняг, в Южна и по Черноморието - до 7-8 градуса, с превалявания, още веднъж най-вече от дъжд. В събота ще доминира облачно време, тук-там и ще превали слаб сняг. Вятърът тук-там в Западна България ще стихне. Сутрешните температури ще са негативни - в Северна България ще са и под минус 5 градуса, дневните ще са най-вече сред 0 и 5 градуса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР