Карта на китайските незаконни офиси. Кадър: Safeguard DefendersНидерландското външно министерство

...
Карта на китайските незаконни офиси. Кадър: Safeguard DefendersНидерландското външно министерство
Коментари Харесай

Незаконни китайски полицейски „офиси“ за репресии се появиха в 54 държави по целия свят

Карта на китайските противозаконни " офиси ". Кадър: Safeguard Defenders
Нидерландското външно министерство разгласи на 26 октомври, че води следствие по отношение на информации, според които Китай нелегално е отворил свои полицейски сектори на нидерландска територия, с цел да държи под око дисиденти.

Според нидерландски медии чиновниците в двата китайски „ офиса “, единият от които се намира в Амстердам, а другият – в Ротердам, са давали тип, че оказват дипломатическо подпомагане на китайски жители. Нидерландските управляващи обаче не са били осведомени за откриването на тези офиси.

„ Полицейските офиси “ в действителност са имали за задача да запушват устата на китайски опозиционери, обявиха нидерландската телевизия RTL и уеб сайтът за проверяваща публицистика Follow the Money, които се базират на китайски отстъпник, който живее в Нидерландия.

Няколко дни откакто Нидерландия заяви за следствието си за китайските офиси и активността им, и Германия осведоми, че работи по подобен проблем.

Властите в Германия оповестиха на 28 октомври, че проверяват дали Китай поддържа противозаконен екстериториален полицейски сектор във Франкфурт.

Говорител на Министерството на вътрешните работи в немската провинция Хесен съобщи, че полицията и службите за вътрешна сигурност ревизират отчет на испанската активистка група Safeguard Defenders, съгласно който Китай е основал недекларирани полицейски офиси в 54 страни, в това число Германия.

Нидерландските управляващи също оповестиха, че работят, базирайки се на отчета на неправителствената организация Safeguard Defenders.
Какво се споделя в отчета на Safeguard Defenders?
Въпросният отчет на Safeguard Defenders в действителност е следствие и е. ДЕБАТИ.БГ проверихме какво написа в него.

Организацията прави няколко огромни изводи на база събраната информация:

Първо, сред април 2021 година и юли 2022 година китайската полиция е „ убедила “ 230 000 търсени бегълци да се върнат „ непринудено “ в Китай (като признава, че не всички от тях са направили престъпления).

Второ, основани са девет неразрешени страни, в които китайските жители към този момент нямат право да живеят, в случай че нямат „ основателна причина “. Тези страни са Турция, Обединените арабски емирства, Мианмар, Тайланд, Малайзия, Лаос, Камбоджа, Филипини и Индонезия.

Трето, основани са нови принадлежности за интервенции по „ увещание “, в това число отнемане на децата на целите на Китай от правото на обучение и други ограничавания за членовете на фамилиите, наказване на лица, които не са обвинени в каквито и да било нарушавания, (подобно на севернокорейската практика). Правителствени документи пък демонстрират, че съгласно китайските управляващи роднините в Китай, които не оказват помощ на полицията да „ убеди “ целите, би трябвало да бъдат разследвани и наказвани.

Четвърто, основани са на най-малко ръководени от полицията „ центрове за полицейски услуги в чужбина “ на пет континента в 54 страни, някои от които са забъркани в съдействие с китайската полиция при провеждането на полицейски интервенции на непозната територия.

Пето, с нов закон, признат на 2 септември и влезнал в действие на 1 декември 2021 година, се открива цялостна екстериториалност над китайци и чужденци в международен мащаб за избрани закононарушения (измами, телекомуникационни измами, онлайн измами и др.).
Къде са ситуирани „ полицейските офиси “?
Според Safeguard Defenders противозаконните китайски полицейски офиси са разпръснати из целия свят в общо 54 страни. В някои страни има повече от един „ офис “, като това от време на време важи и за някои градове. В Торонто, Канада да вземем за пример има три противозаконни китайски офиса. По три офиса съгласно информацията на Safeguard Defenders има още в Барселона и Мадрид, Испания, както и в Париж, Франция.

Офисите в Лондон, Англия пък са два. По два офиса има още в Прага, Чехия, в Будапеща, Унгария и във Валенсия, Испания. Като цяло офисите в Испания са най-вече от всички по цялото земно кълбо – общо девет: с изключение на изброените дотук в Мадрид, Валенсия и Барселона, офис има и в Сантяго де Компостела.

В България офиси няма, само че пък сходно полицейско звено китайските управляващи са разкрили в столицата на правосъдна Сърбия – Белград, както и в столицата на още една наша прилежаща страна – Гърция, в Атина.

Из Европа има офиси още в Италия – във Флоренция, Прато, Милано и Рим; в Португалия – в Мадейра, Лисабон и Порто; в столицата на Австрия – Виена; в столица на Ирландия – Дъблин; във Англия – както към този момент казахме два в Лондон, само че и един в Глазгоу; в Нидерландия – в Ротердам и Амстердам; във Франкфурт в Германия; в столицата на Швеция – Стокхолм; в столицата на Словакия – Братислава, както и в Одеса, Украйна.

В Африка офисите са три – в Бенин Сити, Нигерия; в Дар ес Салаам, Танзания; в столицата на Лесото – Масеру.

На територията на Съединени американски щати има единствено един офис – в Ню Йорк. Както казахме, в Торонто, Канада те са цели три. Два офиса има в Бразилия – в Сао Пауло и Рио де Жанейро. Два са и офисите в Еквадор – в столицата Кито и Гуаякил. В Аржентина офис има в Буенос Айрес, а в Чили – във Виня дел Мар.

Офиси на територията на Русия няма, само че пък такива има в Сирдарио (Узбекистан), в столицата на Монголия Улаанбаатар, в столицата на Бруней – Сери Бегаван, в столицата на Япония – Токио, както и в столицата на Камбоджа – Пном Пен.

Safeguard Defenders упорстват страните, които се управляват от стандартите, открити от универсалните права на индивида и правилата на правовата страна, незабавно да проверяват практиките на китайските управляващи, с цел да разпознават (местните) настоящи лица, да понижат рисковете и да защитят дейно възходящия брой лица, които са обект на посягане.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР