Каролина Плишкова беше сред първите десет в света в продължение

...
Каролина Плишкова беше сред първите десет в света в продължение
Коментари Харесай

Каролина Плишкова - кралицата на асовете и нейното завръщане сред най-добрите в женския тенис

Каролина Плишкова беше измежду първите 10 в света в продължение на осем следващи години от 2015 до 2022 година с помощта на интензивния си турнирен график. Чехкинята, която даже оглави международната класация през юли 2017 година е измежду играчите, които не се любуват на дълги паузи от надпревари.

След релативно лишен от травми сезон, 31-годишната чехкиня получи фрактура на ръката си по време на подготовката за 2022 година и тогава четвъртата в международната класация пропусна началото на 2023-а, като отхвърли присъединяване на Australian Open.

След четвъртфинала в Щутгарт през 2023 година, тя не съумя в никакъв случай повече да премине тази фаза.

След това през октомври още веднъж се отдръпна от шампионатите, като сезонът за нея завърши още веднъж предварително след травмата на шампионата в Гуадалахара през септември. През предходната година тя записа 20 провали и 22 победи.

От тогава Плишкова се бори да се върне в Топ 10. Тази година, след загуба в първия кръг на Australian Open от Елена Рибакина, тя падна до номер 78 в международната класация и това беше най-ниското й класиране от повече от десетилетие.

„ Същото е с всички играчи. Губиш, губиш, губиш и в действителност е мъчно да намериш играта, която в действителност искаш да играеш, тъй като тогава искаш да спечелиш, само че не се получава това, което би трябвало, с цел да можеш. Щастлива съм, че в този момент съумях ", показа Плишкова.

След ранното си отпадане в Мелбърн, във втория уикенд на февруари, Плишкова съумя да завоюва купата в Клуж-Напока - първи трофей за нея от 2020 година насам. След това преодоля в трагичен четвъртфинал Наоми Осака в Доха, доближи до полуфиналите, само че се отхвърли от мача с Ига Швьонтек, още веднъж поради травма.



Така на шампионати на два континента тя завоюва девет мача в границите на 10 дни, с цел да се изкачи назад в Топ 40.

„ Сега завоювах толкоз доста мачове, нещо, което не съумях да направя през втората част на предходната година. И обърнах някои мачове, които преди губех ", показа чехкинята.

През по-голямата част от наличието си в Топ 10, Плишкова беше си заслужила прозвището " Кралицата на асовете ". Тя към този момент реализира 111 от началото на сезона, като се изравни по този индикатор с Рибакина.

Така одеве слязла от самолета от Румъния за Доха, тя изстреля 19 аса против Анна Калинская в първия кръг, записвайки най-вече асове в един мач тази година.

„ Мотивацията в никакъв случай не е била проблем за мен. Когато изляза на корта, без значение какъв брой зле или добре се усещам, постоянно желая да печеля. Винаги желая да се състезавам ", сподели Плишкова.

„ Моята игра се базира на увереността ми. Ако нещо не върви добре или стартира да се колебая, нещата не се получават ", показа чехкинята.

Плишкова се раздели с треньора Саша Бажин през юли предходната година и стартира този сезон без ментор. Към нея в Доха се причисли треньорът-ветеран Желко Краян, който беше отпред, когато Динара Сафина се издигна в ранглистата до номер 1. И Плишкова е уверена, че това не е експериментален интервал в тяхното съдействие и е удовлетворена от работата си със своя хърватски треньор.

„ По отношение на личността, мисля, че той ненапълно наподобява на мен. Нито доста, нито малко. Дава ми успокоение ", сподели Плишкова.

„ Все още не сме възнамерявали нищо. Може да вземам участие в квалификациите в Индиън Уелс. Може би ще играя в Сан Диего. Така че в действителност не знам какво ще стане. Просто пребивавам ден за ден сега ", разкри някогашната номер 1 в света.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР