Каролин Бертози и Бари Шарплес от САЩ и Мортен Мелдол

...
Каролин Бертози и Бари Шарплес от САЩ и Мортен Мелдол
Коментари Харесай

Инструмент за изграждане на молекули спечели Нобел на създателите си

Каролин Бертози и Бари Шарплес от Съединени американски щати и Мортен Мелдол от Дания завоюваха Нобелова премия за химия " за създаването на клик-химията и биоортогоналната химия ". Това всъщност е инструмент за създаване на молекули, заяви Кралската шведска академия на науките на уеб страницата Nobelprize.org.

" Просто прави щрак - и молекулите се свързват ".

 

Нобеловата премия за химия за 2022 година е за улеснението на сложен развой. Бари Шарплес и Мортен Мелдол поставят основите на функционална химия - клик-химията, при която градивните елементи на молекулите се свързват бързо и ефикасно. Каролин Бертози извежда клик-химията в ново измерение и стартира да я употребява при живите организми.

 

Химиците от дълго време търсят метод да основават все по-сложни молекули. Във фармацевтичните проучвания това постоянно е обвързвано с изкуствено пресъздаване на естествени молекули с лечебни свойства. Това е довело до доста " възхитителни " молекулни структури, само че производството им нормално лишава доста време и е доста скъпо.

 

" Тазгодишната премия за химия е обвързвана с това да не се усложняват прекомерно нещата, а да се работи с това, което е елементарно и просто. Функционални молекули могат да бъдат основани даже по елементарен път ", сподели проф. Йохан Аквист, ръководител на Нобеловия комитет по химия.

Бари Шарплес, за който това е втора Нобелова премия за химия, дава началото. Около 2000 година той основава понятието " клик-химия ", която съставлява форма на елементарна и надеждна химия. При нея реакциите протичат бързо и се заобикалят нежеланите странични артикули.

 

Малко по-късно Мортен Мелдол и Бари Шарплес без значение един от различен показват това, което в този момент е перлата в короната на клик-химията - мед-катализирана азид-алкин циклоприсъединителна реакция. Това е елегантна и ефикасна химична реакция, която в този момент се употребява необятно. Наред с доста други приложения, тя служи при създаването на фармацевтични артикули, за картографиране на ДНК и за основаване на материали, които са по-подходящи за задачата.
 
Каролин Бертози издига клик-химията на ново равнище. За да картографира значими, само че неуловими биомолекули на повърхността на клетките - гликани (съединения, състоящи се от огромен брой монозахариди, свързани гликозидно), тя създава клик-реакции, които работят в живите организми. Нейните биоортогонални реакции протичат, без да нарушават естествената химия на клетката.

 

Тези реакции в този момент се употребяват в международен мащаб за проучване на клетките и следене на биологичните процеси. Използвайки биоортогонални реакции, откривателите са подобрили фармацевтични артикули за ориентирано лекуване на рак, които в този момент се тестват в клинични изпитвания.

 

Клик-химията и биоортогоналните реакции изведоха химията в ерата на функционализма. Това носи най-голяма изгода за човечеството.

Карл Бари Шарплес печели Нобелова премия за химия през 2001 година дружно с Риоджи Нойори и Уилям Ноулс за открития, свързани с метода на асиметрична катализа.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР