Карнозната киселина, която се съдържа в лечебната и кулинарната билка ...

Карнозната киселина, която се съдържа в лечебната и кулинарната билка

Съставка в розмарина действа срещу SARS-CoV-2

Карнозната киселина , която се съдържа в лечебната и кулинарната билка розмарин, може да бъде употребена при зараза със SARS-CoV-2, излиза наяве от обява в януарския брой на сп. Antioxidants.

В обявата е разказано по какъв начин карозната киселина блокира взаимоотношението сред спайк протеина на SARS-CoV-2 и ACE2 рецептора, който вирусът употребява, с цел да проникне в клетките на своя гостоприемник.

Учените показват доказателства и за въздействието на киселината в различен протичащ инфекциозен развой в човешкия организъм, който се следи при по-тежките случаи на COVID-19 и при други болести, да вземем за пример болест на Алцхаймер. Карозната кислена инхибира този развой.

Част от екипа е проф. доктор Стюарт Липтън - лекар по медицина, ръководител на фондация Step Family в катедрата по молекулярна медицина и съдиректор-основател на Центъра за нови медикаменти за невродегенерация в Scripps Research.

В предходно изследване от 2016 година, в което е обсъждано въздействието на карозната киселина, още веднъж е бил включен и проф. доктор Липтън.

Тогава откривателите са следили по какъв начин карнозната киселина задейства противовъзпалителна, антиоксидантна сигнална каскада, наречена Nrf2 път, както и опцията на киселината да намалява симптоматиката при болест на Алцхаймер - заболяване, при което има инфектиране на мозъка.

Според новото проучване опцията на карнозната киселина да инхибира възпалителнителни процеси в разнообразни болести може да облекчи тези протичащи при коронавирусната зараза и при пост-COVID-19 синдрома.

При следващи разбори учените откриват опцията киселината непосредствено да блокира инфекциозните качества на SARS-CoV-2. Като при по-високи дози нейната интензивност и инхибиращо деяние се покачват.

Карнозната киселина има противовирусен резултат след преобразяване в дейната си форма от възпалението и окисляването, в местата на зараза.

В резултат на получените данни се вижда, че в своята дейна форма съединението модифицира ACE2 рецептора за SARS-CoV-2, което прави свързването на вируса към съответния рецептор невероятно и по този метод блокира инфекцията.

Проф. доктор Липтън и неговите сътрудниците в този момент работят с химиците от Scripps Research, като Фил Баран и Бен Крават - професори от катедрата по химия, с цел да синтезират сполучливо по-мощни производни на карнозната киселина с усъвършенствани характерности, които да могат да бъдат употребявани като лекарствени средства при болести, свързани с възпалителни процеси.

Източник: puls.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg