Карнавалът във Венеция е едно от най-важните събития за града

...
Карнавалът във Венеция е едно от най-важните събития за града
Коментари Харесай

Без туризъм икономиката на Италия е изправена пред катастрофа

Карнавалът във Венеция е едно от най-важните събития за града през годината, привличащ към 3 милиона гости, които пълнят хотелите и Airbnb жилищата. Събитието носи почти 3 милиарда евро доходи всяка година. Но тази година празненствата бяха анулирани заради пандемията от ковид, която удари страната, написа Foreign policy.

За Венеция това беше началото на икономическа рецесия

Туризмът в Италия през днешния ден възлиза на 13 % от Брутният вътрешен продукт на страната. Той основава работни места, подтиква развиването на стопанската система и внася постоянен паричен поток.

Понастоящем четири милиона италианци работещи в сферата туризма или обвързваните с него действия, забележителна част от общата маса от 23 милиона работна мощ в страната.

Въпреки, че страната не разчита единствено на туристическия бранш, той поддържа стопанската система на Италия в баланс. Миналата година да вземем за пример, индустриалното произвеждане на Италия се сви с 2,4%, до момента в който туризмът е повишен с 2,8%.

Италия е туристическа дестинация от епохи, само че централната роля на промишлеността в стопанската система е по-ново събитие. Особено откакто стопанската система на страната бе в застой в продължение на десетилетия и беше мощно наранена от европейската финансова рецесия през 2011 година, туризмът обезпечи по този начин нужната избавителна линия.

В страна, наранена от безработица, туризмът предлага работни места за ресторантьори, сервитьори, готвачи и чистачи. Фактът, че Италия има висок % благосъстоятелност на жилища, разреши на доста фамилии да оферират своите жилища или къщи в Airbnb.

Но блокирането в резултат на ковид промени всичко това - във Венеция и в цялата страна. За първи път в най-новата история градът, който беше най-опустошен от вируса, остана без никакви туристи. Внезапният преход към този момент докара до огромна рецесия на заетостта: 20 000 работни места са изгубени в региона.

Венеция не е изолиран случай в страната. Флоренция и Рим са изправени пред сходни обстановки. Кметът на Флоренция съобщи, че мисли да ипотекира някои от историческите монументи на града, в случай че градът не може да изплати дълга си.

Други горещи туристически дестинации като Чинкуе Тере, петте живописни села в Лигурийската Ривиера и островите Сицилия, към този момент са пусти. За да притегли задгранични туристи, Сицилия се ангажира да помогне за заплащането на полетите и да предложи безвъзмездна нощувка на всеки две нощи, откакто Италия отвори още веднъж за гости през юни.

Разбира се, всеобщият туризъм има и своите дефекти. Оказва негативно влияние върху околната среда и качеството на живот, да вземем за пример посредством повишение на наемните цени и " прогонване " на жителите, които към този момент не могат да си ги разрешат. Рим е изгубил към 20 000 поданици. Но в Италия и изключително в избрани региони главният проблем е, че всеобщият туризъм се е трансформирал в единственият източник на приходи.

Венеция, да вземем за пример, беше промишлен център: Port Marghera, в континенталната част, само че в рамките на града, беше дом на огромни химически и железни промишлености, работещи 30 000 служащи в своя пик през 70-те години на предишния век, само че е в непрекъснат спад от края на края 1980. Днес единствено 5000 души работят в локалните промишлености.

Италия е една от най-тежко засегнатите от вируса страни. И до момента в който държавното управление разгласи проект за рестартиране на националния туризъм през лятото на 2020 година, завръщането на огромен брой интернационалните гости наподобява малко евентуално в кратковременен проект.

" Туризмът работи добре за една страна, когато е вторичен, само че за Италия това не беше вторична активност и в този момент страната няма проект Б ", декларира Клаудио Висентин, историк от University of Italian-Speaking Switzerland. Международният туризъм в Италия непрестанно нараства от десетилетие, само че с пандемията крахът му е неочакван. " Това беше като движеща се с превишена скорост кола, която се блъсна в стена, без въздушна възглавница ", сподели още историкът.

Докато Италия не откри проект Б, туристическата рецесия рискува да съсипе стопанската система на страната.

На фона на неприятните прогнози, има и нещо положително- Италия има разнообразна стопанска система - страната разполага с втората най-голяма индустриална продукция в Европейския съюз, значително съсредоточена в богатите северни региони и е добре известна с износа си на вино, храна и първокласни артикули, в това число дизайнерски облекла и висок клас коли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР