Кармен“ – опера в 4 действия от Жорж Бизе.Постановка на

...
Кармен“ – опера в 4 действия от Жорж Бизе.Постановка на
Коментари Харесай

Надя Кръстева в операта „Кармен“ по БНТ 2

„ Кармен “ – опера в 4 дейности от Жорж Бизе.
Постановка на Софийската опера.
режисьор – Пламен Карталов.
диригент – Кейтаро Харада.
Хор и оркестър на Софийската опера.
В основните функции: Надя Кръстева, Костадин Андреев, Ирина Жекова, Веселин Михайлов.

Гледайте операта „ Кармен “ от Жорж Бизе тази неделя, 31 май, от 20 часа по БНТ2. В постановката на Софийската опера в облика на Кармен влиза световноизвестното мецосопрано Надя Кръстева. Това е емблематична роля за певицата, с която тя се показва на редица влиятелни подиуми като Виенската опера, Болшой спектакъл в Москва, Кралската опера в Амстердам, Сеул, Токио, Савонлина, Дойче опер Берлин, Чикаго. Тези изяви трансформират Надя Кръстева в една от най-търсените певици за ролята на Кармен.
Пламен Карталов прави изцяло необикновена интерпретация на шедьовъра на Бизе – привлекателна композиция от детайли на древногръцка покруса и спектакъл. Но неслучайно спектакълът се играе с голям триумф по време на турнето на Софийската опера в Япония през 2018 година

***

През 1865 година Жорж Бизе се среща във влака със Селест Венар – тази жена го впечатлява с колоритната си персона и най-вероятно точно тя е първообраз на Кармен от едноименната опера. Селест оказва огромно въздействие върху Бизе, младата девойка даже се снабдява с пиано в дома си, на което Жорж твори. Връзката им обаче си остава платонична. Тя се разпада, откакто Бизе подписва брак с дъщерята на своя професор от Консерваторията – Женвиев.

„ Колко правилно, само че какъв брой непристойно е всичко! “, отбелязва рецензията за „ Кармен “ след гръмкия неуспех на премиерата през 1875 година Бизе е упрекнат в порочност, единствено тъй като е дръзнал да покаже за първи път на оперната сцена не рицари и принцеси, а същинските, живите хора – работничка в тютюнева фабрика, елементарен боец, селска госпожица, контрабандисти, роми.
Няколко месеца по-късно композиторът, който умира три месеца след фиаското, е оправдан – „ Кармен “ пожънва свръхестествен триумф във Виена и се трансформира в една от най-популярните и най-често играни опери в света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР