Карме Форкадел, уволнена като председател на каталунския парламент заради обявяването

...
Карме Форкадел, уволнена като председател на каталунския парламент заради обявяването
Коментари Харесай

Бившият шеф на каталунския парламент: Декларацията за независимост беше символична

Карме Форкадел, уволнена като ръководител на каталунския парламент поради оповестяването на самостоятелност, сподели, че документът за обособяване от Испания, признат в края на октомври, е бил чисто " алегоричен " и призна властта на Мадрид пред магистрати от Въховния съд.

Това оповестиха изданията " Ел паис " и " Ла вангуардия " и организация " Еуропа прес ", цитирайки източници, участвали на показанията ѝ в съда. Според Форкадел, разследвана за протест и подстрекаване към безредици, и тя, и още двама души от управлението на разпуснатия парламент са признали директното ръководство на Мадрид, наложено с така наречен член 155 от Конституцията поради референдума за самостоятелност и оповестяването ѝ от Народното събрание, по искане на уволнения министър председател Карлес Пучдемон и екипа му. Решението на някогашните представители на Народното събрание е пробив в тактиката на всички, подкрепящи независимостта, които до момента смятаха директната власт на Мадрид за нелегитимна.

Според " Ел паис " Форкадел е защититила работата си за спокойно реализиране на политически планове и опазила " правото на парламентарна активност и свободен спор " с дейностите си и не можела да работи като филтър да цензорира протичащото се в законодателния орган, нито да управлява парламентарните начинания.
Уволненият кабинет на Пучдемон, както и поддръжниците му в досегашния парламент, упорстват, че референдумът и декларацията, която последваха, са с обвързващ темперамент и в действителност ще доведат до самостоятелност, откогато допитването беше свикано предходната година.

Първоначално Форкадел и нейните заместници трябваше да се явят предходната седмица - в същия ден, когато някогашните министри от екипа на Пучдемон даваха показания в различен съд по същите обвинявания. Изслушването на парламентарните представители обаче се отсрочи за 9 ноември. Междувременно за някогашните министри беше признато решение за непрекъснат арест, а за Пучдемон и останалите от някогашния кабинет, отишли в Белгия, беше издадена европейска заповед за задържане.

По-рано тази седмица основният прокурор Хосе Мануел Маса разгласи, че тази седмица решението дали Форкадел и останалите от Народното събрание да бъдат арестувани ще зависи от показанията им и прокуратурата ще изиска мярка в сходство с казаното пред съда.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (140)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР