Карлсен и Каруана определят днес новия световен шампион по шахматНорвежецът

...
Карлсен и Каруана определят днес новия световен шампион по шахматНорвежецът
Коментари Харесай

Карлсен и Каруана определят днес новия световен шампион по шахмат

Карлсен и Каруана дефинират през днешния ден новия международен първенец по шахмат
Норвежецът Магнус Карлсен и американецът Фабиано Каруана ще дефинират новия международен първенец по шахмат през днешния ден, откакто направиха 12 следващи ремита в постоянните партии на мача за купата в Лондон. 27 годишният Карлсен и година по-младият Каруана ще изиграят четири рапид партии (25 минути на състезател плюс 10 секунди след всеки ход) и в случай че равенството се резервира ще преминат към пет блиц партии (5 минути на състезател плюс 3 секунди на всеки ход). Ако даже по-късно двамата още са с еднакъв резултат ще се премине към по този начин наречения "Армагедон" - крайна партия, в която белите фигури имат пет минути, а черните - четири, като при реми печелят черните. Играчът, който завоюва жребия, може да реши с кои фигури ще играе.

Магнус Карлсен се пробва да отбрани купата си и да стане международен първенец за четвърти следващ път, с което ще се утвърди като един от най-великите шахматисти в историята. Каруана от своя страна може да стане първия международен първенец от Съединени американски щати от Боби Фишер насам. Легендарният Фишер завоюва купата след победа над руснака Борис Спаски в "Мача на века" през 1972-ра година.

Карлсен и Каруана не съумяха да се победят в нито една от 12-те постоянни партии, което се случва за първи път в историята на мачовете за международната купа. Норвежецът имаше преимущество в няколко от партиите, в това число и последната, само че Каруана всякога се преборваше за ремито. "Мисля, че имам доста положителни шансове", разяснява Карлсен преди идните рапид партии. Каруана от своя страна призна, че усеща облекчение, че към момента е в мача. "Когато усещаш, че си на ръба на загубата, или най-малкото си в доста рискова позиция, по-късно се чувстваш добре, когато продължиш", показа американецът.

Карлсен ще бъде с белите фигури в първата рапид партия, която стартира в 17:00 часа българско време. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР