Карлово. С тържествен ритуал, проведен пред паметника на братя Евлогий

...
Карлово. С тържествен ритуал, проведен пред паметника на братя Евлогий
Коментари Харесай

С тържествен ритуал в Карлово бяха отбелязани годишнините от рождението на братята Евлогий и Христо Георгиеви

Карлово. С церемониален обред, извършен пред паметника на братя Евлогий и Христо Георгиеви, в Карлово бяха маркирани годишнините от тяхното рождение. Това оповестиха от пресцентъра на Община Карлово . Тържествено слово изнесе кметът на Община Карлово и ръководител на инициативния комитет за отбелязване на годишнините от рождението на двамата братя доктор Емил Кабаиванов. „ Малко са българите създали толкоз доста за образованието, културата, просперитета и развиването на България. За нас вълнуващото е, че двамата огромни родолюбци, филантропи – братята Евлогий и Христо Георгиеви са карловци…Братя Евлогий и Христо Георгиеви са били хора не на революциите, те са били хора на еволюциите. Това ги разграничава от нашите обичайни, да ги назовем професионални революционери. Това не понижава тяхното великолепие. Защото те са знаели по какъв начин да вършат пари, само че са знаели нещо още по-важно – да не трансформират парите в ежедневни удоволствия, а да ги трансформират в обучение, просвета и нематериалност. Да поддържат българския дух “, сподели доктор Кабаиванов.
„ Преди да станат донори братя Евлоги и Христо Георгиеви са били съумели българи. Това демонстрира цялото многообразие на гения роден от всички подбалкански места, освен в Карлово…Ако Левски е дал живота си за избавление на отечеството, Евлогий и Христо Георгиеви цялостен живот са мечтаели за процъфтяване на отечеството и те са създали доста по тази причина. Техният триумф не е просто персонален, те в никакъв случай не са желали да бъдат самите те просто богати, тъй като благосъстоянието няма никакъв смисъл, в случай че не го споделиш. Споделяйки го, те са създали положително в половината балкански страни, освен в България “, сподели пред паметника на двамата огромни донори ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков.
Слово, отдадено на годишнините от рождението на карловските донори, изнесе и президентът на Ротари клуб Карлово Здравко Костадинов.
Поздравителни адреси във връзка 200 години от рождението на братя Евлогий и Христо Георгиеви бяха получени от президента на Република България Румен Радев, министъра на културата Боил Банов, народния представител Веска Ненчева, началника на ВА „ Георги С. Раковски “ ген. м-р Груди Ангелов и от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Деян Дешков.
В тържествения обред присъединяване взеха представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада.
В знак на благодарност пред паметника бяха поднесени венци и цветя. Честването приключи с празнични илюминации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР