Карлово чества с мащабни прояви 182 години от рождението на

...
Карлово чества с мащабни прояви 182 години от рождението на
Коментари Харесай

Президентът идва в Карлово, ще произнесе слово за Апостола

Карлово празнува с огромни прояви 182 години от рождението на Васил Левски, денят 18 юли е и Празник на Карлово.

Тази вечер в 21 часа на площад „ Васил Левски “ кметът на Карлово ще открие церемониален митинг-заря. Слово за Апостола ще произнесе президентът на република България Румен Радев.

Рано тази заран в църквата „ Свети Николай “ бе отслужена света литургия в чест на Апостола и на Карлово, а кметът Емил Кабаиванов, управлението на общината, общински съветници, роднини на Васил Левски, жители, поставиха цветя на гроба на Гина Кунчева – майката на Апостола. Преди обед на площад „ 20 юли “ Кабаиванов посрещна участниците в 25-тия Национален туристически поход „ По стъпките на Апостола “. За сполучливо осъществената самодейност рапортува доктор Галя Цветкова, началник на похода. Градът на Левски също взе участие в юбилейното издание на похода. Сред туристите бе Лавандуловата самодива на 2019 година - Цвета Шаламанова от СУ „ Васил Левски “ в Карлово. Преминахме Балкана през връх Ботев – това бе огромно тестване, само че наслада за мен и останалите участниците, сподели 16-годишната госпожица. Изминаването на този маршрут ме кара още повече да обичам България, сподели момичето. Догодина още веднъж ще мина по стъпките на Апостола, зарече Цвета Шаламанова.

На 18 юли всяка година ние имаме опция да приказваме за Васил Левски неговите завещания, напомни в мощното си прочувствено слово за Апостола кметът Емил Кабаиванов. Не тъй като през другото време нямаме опция, само че тъй като на 18 юли е нашият празник. За този ден ние, карловци, се готвим дълго време. Не просто да се съберем на площада и да си облечем новите облекла, а да се опитаме да се съединим духовно с Апостола, да си приказваме още веднъж за неговите завещания и да се почувстваме по-чисти и морални, сподели още кметът на Карлово.

Левски е един от знаците на героизма на нашия народ, уточни в празничното си послание към карловци и гостите вицепремиерът Марияна Николова. Левски е индивидът, който е част от нашето самочувствие и нашето националното достолепие, сподели още Николова.

Кметът Емил Кабаиванов и вицепремиерът Марияна Николова се включиха в тържеството в Национален музей „ Васил Левски “. В двора пред родната къща на Апостола ръководителят на фондация „ Васил Левски “ проф. Пламен Павлов награди доцент Огняна Маждракова за скъпите и прочувания за Апостола. А Златан Тодоров, ръководител на Карловския комитет „ Васил Левски “, награди уредника на музея Виктор Комбов за изследвания за Васил Левски в османските архиви, измежду които бе открит образец от фотография на Левски, по която полицията на османската империя го е издирвала. Награда получи и председателката на комитет „ Васил Левски “ в Силистра Цветана Цанова.

По-късно Националният туристически поход „ По стъпките на Апостола “ празнува своя четвъртвековен празник на същото място – в двора пред родната къща на Апостола.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР