Карлос Гон, отстраненият от поста му главен изпълнителен директор на

...
Карлос Гон, отстраненият от поста му главен изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Бившият директор на "Нисан" мистериозно избяга в Ливан

Карлос Гон, отстраненият от поста му основен изпълнителен шеф на " Нисан " и ръководител на борда на алианса с " Рено ", избяга от Япония в навечерието на правосъден развой против него по 4 обвинявания, в това число недекларирани приходи и обгатяване посредством заплащания на автодилъри в Близкия изток.

Засега е цялостна тайнственост по какъв начин роденият в Бразилия в семейство на ливанци 65-годишен Гон е съумял да напусне страната и да стигне до Ливан. Почти необикновено е той да бъде върнат и изправен пред японското правораздаване, защото Токио има контракти за изгонване единствено със Съединени американски щати и Южна Корея.

Адвокатите му в Япония споделят, че при тях са трите му задгранични паспорта - бразилски, ливански и френски, а граничните управляващи споделят, че през тях не е прекосявало лице с такова име.

Източници на " Ройтерс " споделят, че Гон е пътувал с частен аероплан, минал е през Истанбул и е влезнал в Ливан под друго име. Това е следващата драма в почналата през ноември 2018 година сага с един от най-скъпо платените мениджъри в света, раздрусала автоиндустрията, объркала проектите за обединение на " Рено " и " Нисан " и повдигнала въпроси за японското правосъдие, добавя организацията.

В малко известие Гон удостовери, че е в Ливан и съобщи, че " няма повече да бъда държан като пленник от развалената японска правораздавателна система, в която по хипотеза си отговорен, дискриминирането е всеобща и се отхвърля спазването на съществени човешки права ".

" Не съм избягал от правораздаването - избягах от неправда и политическо гонене. Сега най-сетне мога да споделям свободно с медиите и мисля да стартира контактите си с публицисти от идната седмица ", добавя той.

Властите в Токио са отвръщали ан сходни рецензии, че японското правосъдие не е нечовешко и че Гон е получил същото отношение като всеки различен обвинен. Един от японските му бранители през днешния ден разяснява бягството като " непростимо държание ".

Едно от основанията за рецензии идва от това, че в Япония е разрешено задържането на обвинен дълги месеци преди началото на процеса. Освен това не е разрешено на бранителите да участват по време на разпити, продължаващи от време на време по 8 часа дневно. През март му бе разрешено да излезе на независимост против рекордна гаранция от 9 милиона $. Но седмица по-късно той отново бе задържан по друго обвиняване и пуснат под нова гаранция в края на април.

Наложените отсъда ограничавания включват 9 условия:

- обвързване да живее в Токио
- възбрана да пътува в чужбина, би трябвало да съобщи задграничните си паспорти
- с цел да пътува отвън столицата за повече от две нощувки, би трябвало да получи авансово позволение
- на входовете на жилището му би трябвало да бъдат инсталирани камери за непрекъснато напбюдение
- неразрешено му е да употребява интернет и е-поща
- може да употребява личен компютър само в адвокатската фирма на юристите си и той не трябва да е обвързван с интернет
- неразрешено му е да контактува със страни по неговия случай
- за присъединяване в съвещания на борда на шефовете на " Нисан " е нужно единодушие на съда
- неразрешено му е да контактува с управлението на " Нисан ".

Ливанското посолство в Токио споделя, че още няма публична информация по въпроса. Френски министър разяснява, че е " доста сюрпризирана " от появяването на Гон в Бейрут.

Според " Ню Йорк таймс " сега с него в Ливан е и брачната половинка му Каръл, с която му бе неразрешено да контактува повече от година. Сградата, в която се допуска, че са двамата, е под въоръжена охран на частна компания

Източник на " Уолстрийт джърнъл " споделя, че наподобява Гон е изгубил вяра, че може да се отбрани в съда. Неговите юристи не съумяват до през днешния ден да получат достъп до близо 6000 доказателства, събрани от офисите на " Нисан ". Според Гон зад цялата история стоят негови сътрудници от Управителния съвет на " Нисан ", които са саботирали доближаването сред японския производител и " Рено ", най-големият акционер в компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР