Карлос Алкарас заминава за Ню Йорк като действащ шампион, но

...
Карлос Алкарас заминава за Ню Йорк като действащ шампион, но
Коментари Харесай

Новото вълнуващото съперничество между Джокович и Алкарас ще продължи и на US Open

Карлос Алкарас отпътува за Ню Йорк като настоящ първенец, само че Новак Джокович няма да бъде безпомощен и безразличен. Надпреварата US Open започва довечера, а почитателите към този момент са насочили вниманието си към Голямата ябълка.

Дните на огромната тройка в мъжкия тенис може и да са отминали, само че новото дете в квартала наподобява е готово да господства през идващите години.

Карлос Алкарас крачи все по-уверено и наподобява, че испанецът е единственият състезател, кадърен да спре забележителния напредък на един от най-успешните тенисисти на всички времена.

Роджър Федерер може и да напусна огромната сцена, а Рафаел Надал да се готви да се насочи към залеза, само че Новак Джокович към момента е мощен. А съперничеството му с Алкарас към този момент наподобява, че може да се трансформира в нещо велико за поколенията.

20-годишният Алкарас към този момент осуети очакванията на Джокович за следващ шампионат от Големия шлем тази година, а в този момент ще желае да отбрани купата, която завоюва по безапелационен метод на стадион " Артър Аш ".

Джокович против Алкарас един против различен

Новак Джокович и Карлос Алкарас са се изправяли четири пъти през последните два сезона, като всеки записа по две победи. Испанецът се оправи със сърбина по пътя към успеха на " Мастърс " -а в Мадрид през 2022 година, само че балканецът отвърна на удара на тазгодишното Открито състезание на Франция, като завоюва с 6-3 5-7 6-1 6-1 на полуфинала, а по-младият му противник се бореше с травма в заключителните стадии на надпреварата.



Новак Джокович на " Ролан Гарос "

Джокович продължи да победи на " Френч Оупън " след триумфа си на Откритото състезание на Австралия, само че Алкарас си отмъсти, като попречи на 36-годишния тенисист да завоюва трета купа от Големия шлем през 2023 година с превъзходна победа на финала на Уимбълдън.



Младият испанец подвигна трофея в Лондон

Последната глава от тяхното съревнование се състоя в Синсинати предходната седмица, като деветкратният финалист на US Open Джокович се наложи в следващата класика.

Ако Алкарас желае да стане първият състезател при мъжете, който сполучливо пази US Open, откогато петкратният победител в шампионата Роджър Федерер направи това през 2008 година, той евентуално ще би трябвало да надделее над страховития Джокович, който не демонстрира признаци на оттегляне.

Епичният Уимбълдън

В един от най-вълнуващите финали на шампионати от Големия шлем в последно време Алкарас - новият крал на Испания след проблемите с травмите на Надал, потвърди качествата си (сякаш имаше потребност от това) с необикновен триумф в " Ол Инглънд Клъб ".

Публиката на централния корт видя петсетов героичен мач, в който Алкарас надви след 1-6 7-6(6) 6-1 3-6 6-4.

По този метод ибериецът резервира статута си на №1 в света и стана първият първенец на Уимбълдън, който не се споделя Джокович, Надал, Федерер или Анди Мъри, след Лейтън Хюит през 2002 година - преди испанецът да се роди.

Карлос стана третият най-млад първенец на сингъл при мъжете на Уимбълдън след Борис Бекер и Бьорн Борг. Той също по този начин постави завършек на възможностите на Джокович да изравни върха от пет следващи трофеи на Уимбълдън, който се държи взаимно от Федерер и Борг.

" Страхотно е да печеля, само че даже и да бях изгубил, щях да бъда в действителност горделив със себе си с тази невероятна поредност и с това, че влязох в историята на този хубав шампионат, играейки край против легенда на нашия спорт ", сподели Алкарас.



Cinci Classic

Месец след епичната среща в SW19 (б. ред. - пощенският код на Лондон), двамата изиграха още един необикновен край - този път на Western & Southern Open.

Този път Джокович надви, печелейки с 5-7 7-6(5) 7-6(4) в съвсем четиричасова борба. 23-кратният мейджър първенец трябваше да изтръгне успеха от челюстите на провалянето и към този момент има рекордните 39 трофеи от " Мастърс 1000 " в славната си кариера.

Алкарас, който избави четири шампионски точки преди да се съобщи, се разплака на корта, преди да произнесе прочувствена тирада след мача. Той резервира статута си на №1 при започване на US Open, макар че Джокович изостава единствено с 20 точки в класацията на ATP.

Сърбинът, от своя страна, се радва на новото съревнование, а празненството му след успеха сподели какъв брой доста значи тя за него след загубата на Уимбълдън.

" Момче, в никакъв случай не се отказваш!, сподели той на Алкарас. - Луд! Честно казано, не знам какво друго мога да кажа. Определено един от най-трудните мачове, които в миналото съм играл в живота си. Независимо от това какъв шампионат, каква категория, какъв състезател ".

Макар че нищо не може да се приема за даденост, ще са нужни обилни старания от страна на някой от другите кандидати, с цел да попречи на последната глава от това вълнуващо съревнование да стигне до финала във " Флашинг Медоус ".

Претенденти за US Open: Дали " младите пушки " ще гръмнат?

И по този начин, до момента в който сцената е готова за нова борба сред Алкарас и Джокович, кой различен може да се счита за заслужен да бъде разгласен за кандидат за купата на US Open на сингъл?

Яник Синер се насочва към Ню Йорк с първа купа от " Мастърс 1000 " след триумфа си в Торонто по-рано през август, който акцентира елитните му качества на твърди кортове. Италианецът доближи до четвъртфиналите на US Open през 2022 година и пропиля мачбол при провалянето си от Алкарас, тъй че би трябвало да бъде действителна опасност в последните стадии. Той обаче загуби в първия си мач в Синсинати, което очевидно не е идеална подготовка.

Световният №4 Холгер Руне не може да бъде отритнат. 20-годишният датчанин наподобява е съдбоносен да се причисли към Алкарас на върха на спорта, макар че е след травма в гърба, която постави завършек на присъединяване му на Western & Southern Open, и от дълго време не е правил дълги серии на твърди кортове.



Каспър Рууд е вдигнал победоносно ръце

Миналогодишният вицешампион Каспър Рууд също може да бъде подсилен. 24-годишният състезател към този момент е достигнал три финала на шампионати от Големия шлем и ще се надява на четвърти шанс. Въпреки това той е спечелил единствено едно съревнование на равнище ATP Tour тази година.

Най-голямата опасност може да пристигна от Даниил Медведев. Руснакът се радва на прелестна 2023 година - завоюва пет трофеи, в това число два трофея от " Мастърс 1000 " - и се изкачи до №3 в класацията на АТР.

Медведев преодоля Джокович на финала на US Open през 2021 година, с което постави завършек на опита на последния да завоюва четирите мейджър шампионата през този сезон. През 2019 година той също стигна до финала, като загуби едвам в петсетов героичен мач от Надал.

Стефанос Циципас завоюва в Мексико този месец, макар че откакто доближи до финала на Откритото състезание на Австралия и четвъртфиналите на " Френч Оупън ", съумя да стигне единствено до осминафинала на Уимбълдън и гъркът се срина до №7 в света.

Американското дуо Тейлър Фриц и Франсис Тиафо ще се опита да впечатли пред родна аудитория. Тиафо завоюва първата купа в кариерата си през юни.

Междувременно някогашният първенец от US Open - Анди Мъри, изтегли удобен чоп за първия кръг против Корентин Муте. Във втория стадий той може да се изправи против финалиста от 2020 година Александър Зверев.

Джокович преследва нови върхове

Новак Джокович може да стане първият тенисист в " Оупън ерата ", достигнал 10 финала на сингъл при мъжете на няколко шампионата от Големия шлем, откакто по-рано тази година доближи 9-и край на Откритото състезание на Австралия.

Пийт Сампрас, Роджър Федерер и Джими Конърс са печелили купата на сингъл при мъжете на US Open най-вече пъти в Откритата епоха (по пет).

Конърс е притежател на най-вече победи в мачове на сингъл при мъжете на US Open - 98 победи. Сред дейните играчи Джокович има най-вече - 81 триумфа.



Ако Джокович доближи до полуфинала, това ще бъде 47-ото му присъединяване в последните четири на мейджър шампионат, което е най-вече от всички мъже в " Оупън ерата ".

Джокович и Ришар Гаске ще се появят за 72-ри път в главната скица на шампионат от Шлема. В Откритата епоха единствено Федерер и Фелисиано Лопес имат повече участия в мейджър шампионати (по 81).

Мъри може да завоюва своя мач №200 от Големия шлем, ставайки първият състезател от Англия, записал това достижение, и осмият тенисист от мъжки пол в Откритата епоха.

След Конърс (1974 г.), Джон Макенроу (1984 г.), Федерер (2004 г.) и Рафа Надал (2008 г.) Алкарас може да стане петият състезател в " Оупън ерата ", който печели няколко трофеи на клей, трева и твърда настилка в границите на една календарна година. В случай на победа Алкарас ще бъде най-младият от петимата.

Последният американец, спечелил Откритото състезание на Съединени американски щати, е Анди Родик през 2003 година, който побеждава Хуан Карлос Фереро на финала.

Джокович може да стане третият мъж в Откритата епоха, който печели Откритите шампионати на Австралия, Франция и Съединени американски щати в една календарна година след Род Лейвър (1968 г.) и Матс Виландер (1988 г.).

Ако Джокович победи, той ще бъде първият състезател, спечелил четири пъти три шампионата от Големия шлем в една календарна година. Джокович и Федерер са реализирали това по три пъти.



Алкарас се стреми да стане първият състезател в Откритата епоха, който печели няколко трофеи на сингъл при мъжете на US Open, преди да навърши 21 години.

Джокович е прекарал 3525 минути на корта в шампионатите от Големия шлем през 2023 година, повече от всеки различен играч. Той е осъществил 100 точки за пробив в тазгодишните шампионати от сериите " мейджър " и е нанесъл 810 " уинъра ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР