Карлос Алкарас спечели титлата на сингъл при мъжете на Откритото

...
Карлос Алкарас спечели титлата на сингъл при мъжете на Откритото
Коментари Харесай

Карлос Алкарас с трофея от US Open

Карлос Алкарас завоюва купата на сингъл при мъжете на Откритото състезание на Съединени американски щати по тенис. 19-годишният испанец победи във финала 23-годишния норвежец Каспер Рууд с 6:4, 2:6, 7:6 (1), 6:3 за три часа и 20 минути. Испанският тенисист завоюва първата си купа от Големия шлем и стана най-младият лидер в международната класация в историята. Той е и най-младият първенец в Шлема след Рафа Надал, който завоюва първата си купа на „ Ролан Гарос “ преди 17 години и най-младия, печелил в Ню Йорк след Пийт Сампрас през 1990-а.
А при дамите с трофея се поздрави Ига Швьонтек (Пол).

И третият в схемата Алкарас, и петият подложен Рууд се стремяха към първи трофей от шампионатите от Големия шлем, както и първото място в класацията при мъжете. Алкарас е малко повече от година по-млад от Лейтън Хюит, когато австралиецът бе отпред през 2001-а. Финалистът Каспер Рууд пък от през днешния ден заема второто място в международната класация.

От първия миг, в които Алкарас притегли вниманието с класирането си на четвъртфиналите в Ню Йорк измина единствено година, само че геният му към този момент е добре прочут в спорта, изкачването му в ранглистата бе скоростно.
Испанецът показва сериозна физическа подготовка, възстановявайки се след три поредни петсетови дуела, два от които приключиха след 2.00 часа през нощта.

Финалът се игра под покрива на корт „ Артър Аш “ в дъждовния Ню Йорк, а Карлос Алкарас поведе със сет след 6:4 на старта. Каспер Рууд проби на два пъти съперника си във втората част, изравнявайки за 1:1 след 6:2 в своя изгода. Норвежецът имаше два сетбола в оспорваната трета част при 6:5, само че Алкарас се оправи и в тайбрека бе безапелационен. Испанецът поведе с 4:2 след пробив в четвъртия сет и завърши мача при втория си мачбол.

„ Това е нещо, за което бленувам от дете – да бъда номер 1 в света, да бъда първенец в Големия шлем “, съобщи Карлос Алкарас в изявлението си на корта след мача. „ Цялата тежка работа, която свърших с моя екип, със фамилията ми, се отплати. Аз съм единствено на 19 години, тъй че всички комплицирани решения взимам със фамилията и екипа ми. Този моменти е в действителност, в действителност специфичен за мен “, добави той.

„ Винаги споделям, че няма време за отмалялост във финалите на шампионат от Големия шлем или на друга конкуренция. Трябва да дадеш всичко от себе си. Искам да бъда на върха за доста, доста седмици. Надявам се и доста години. Ще паботя крепко още веднъж и ще продължа да се боря за нови титли “, сподели още Алкарас, който прекара 23 часа и 40 минути на корта в последните си седем мача.

Преди финала на Откритото състезание на Съединени американски щати с минута безмълвие бе отдадена респект на над 3000 души, които изгубиха живота си при атентатите в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година.

Тазгодишното издание на шампионата усъвършенства върха по посещаемост и за първи път във всяка сесия “Артър Аш ”, който има потенциал 23 859 фенове, бе разпродаден, оповестиха уредниците. По време на мачовете в последните две седмици 776 120 души са посетили кортовете в Ню Йорк, подобрявайки предходното достижение от 737 872, записано през 2019 година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР