Карлос Алкарас се поздрави с дебютната си титла от Шлема

...
Карлос Алкарас се поздрави с дебютната си титла от Шлема
Коментари Харесай

Историческите постижения, които постави Алкарас с титлата си на US Open

Карлос Алкарас се поздрави с дебютната си купа от Шлема на тазгодишния US Open и също така си подсигурява нанагорнище под номер едно в международната класация, но това надалеч не са единствените знакови достижения, които следват от представянето на ибериеца в Ню Йорк, а дано с вас да разгледаме останалата по-важна част от тях.

Първи първенец от Шлема, който печели три пореди петсетови мача преди край от 3 десетилетия насам

Алкарас се утвърди освен като страховит тенисист, само че и като огромен войник. Неговата невероятна душeвност му оказа помощ да завоюва три следващи петсетови мача по пътя си към финала. Наглед това трябваше да отнеме съществено количество от силите на младока, само че нищо сходно не се случи и последва нов триумф, с който купата справедливо отиде в неговите ръце. За последно Стефан Едберг беше печелил три следващи срещи в цялостния формат, с цел да доближи до решителния конфликт за трофея през 1992-ра година и в последна сметка да се поздрави с крайния успех в конкуренцията. Още по-впечатляващото е, че Карлитос има връх от 8-1 в петсетовите си дуели, като единствената му загуба пристигна от Матео Беретини на тазгодишния Аустрелиън Оупън.

Първи състезател, който печели US Open още при второто си присъединяване в шампионата

През предишния сезон Карлос Алкарас направи незабравим дебют в главната скица на US Open, откакто победи на 1/16-финалите Стефанос Циципас в първокласен конфликт, а след това продължи до етапа на финалната осмица. Този сезон пък младежът още веднъж беше покрай отпадане на четвъртфиналите, само че съумя да надвие Яник Синер и оттова насетне не сподели съмнения, с цел да се трансформира в новия първенец на надпреварата. Досега никой не беше печелил шампионата още при втората си поява в него, тъй че въпросното достижение е едноличен връх в историята на тениса.



Най-млад " мейджър " първенец от 2005-а година насам

Сравненията сред Алкарас и Надал са неизбежни, имайки поради, че са сънародници и това от какъв брой ранна възраст стартират да печелят значими купи. Карлитос даже изпреварва първичните триумфи на Матадора и през вчерашния ден изравни още едно от най-знаковите достижения на Рафа, защото младеж не беше завоювал купа в Големия шлем, откогато манакорецът победи за пръв път на Ролан Гарос през 2005-а година.

Най-млад първенец на US Open в последните 3 десетилетия

Досега единствено един младеж беше печелил US Open и неговото име е Пийт Сампрас. Легендарният американец държеше 32 години върха за най-млад първенец в Ню Йорк, само че в този момент ще си има компания на върха, а поради събитието, че след това Сампрас подвигна още 13 трофеи от Шлема, то бъдещето пред Алкарас наподобява повече от ярко.

Най-млад номер номер 1 в историята на тениса

Категорично това е най-впечатляващо от всички тези достижения, тъй като никой тенисист не е съумял да реализира толкоз рано сходно равнище на неизменност, с цел да оглави ранглистата. Цели 49 години минаха, откогато подреждането на ATP съществува, а до момента единствено Лейтън Хюит беше съумявал да се изкачи на челната позиция, преди да навърши 21 години (20 години и 9 месеца). Рекордът на Хюит обаче беше безусловно затрит и сега Алкарас е отпред със своите 19 години и 4 месеца.



 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР