Карлос Алкарас продължава да изумява света на тениса през настоящия

...
Карлос Алкарас продължава да изумява света на тениса през настоящия
Коментари Харесай

Алкарас: Това са едни от най-щастливите дни в живота ми


Карлос Алкарас продължава да изумява света на тениса през сегашния сезон. След като завоюва първите си трофеи на равнище ATP 500 и ATP 1000 и проби в челната десетка на ранглистата, испанецът доближи до финала и на Мастърс конкуренцията в Мадрид след трагичен триумф над Новак Джокович. 19-годишният тенисист показа каква е била тайната за успехите над Джокера и Рафаел Надал и разкри дали се усеща подготвен да нападна трофеите от Големия шлем.

„Невероятно е, доста съм благополучен. Да победя поредно Рафа и Новак, който сега е №1 в света, е голямо достижение, което ми дава сериозна доза убеденост за финала. Това несъмнено са едни от най-щастливите дни в живота ми, само че се надявам, че до края на шампионата ми следва още един такъв“ – бяха първите думи на испанеца на конференцията след мача.

Алкарас стана първият състезател, побеждавал поредно Надал и Джокович в шампионат на клей. На въпроса каква е тайната за този триумф, младежът отговори „За да победиш Рафа би трябвало да имаш отличен бекхенд и да играеш доста нападателно. Мисля, че изпълних и двете условия. Не би трябвало да разрешаваш на играчи като тях да преобладават и да управляват разиграванията, защото ще те накарат да тичаш непрекъснато и ще те срутен. Рафа постоянно нападна бекхенда на съперниците си и по тази причина трябваше да съм на равнище в това отношение. Новак беше доста непрекъснат и нападателен през целия мач и подбираше доста добре моментите за офанзива. Това е най-важното, когато играеш против тенисисти като Надал и Джокович – експанзия и постоянство“.

„Срещу Джокович се пробвах да остана мощен душевен. Първият сет беше доста оспорван и водех с пробив, затоа знаех, че във втория ще имам своите шансове. В трети сет всичко е допустимо. Джокович игра на доста високо равнище, само че аз направих същото. След първия сет знаех, че в случай че продължа да се боря, ще имам опция да обърна мача“ – добави международният №9.

Алкарас бе запитан и кой съгласно него е най-хубавият състезател в света сега. „Бих споделил, че тъкмо в този момент е Джокович, защото е №1, само че той и Рафа са двама от най-великите в историята. Победих водача в ранглистата, което е ужасно, само че пред мен към момента има доста положителни играчи, тъй че няма да ми е по никакъв начин елементарно да доближи върха“.

Роденият в Мурсия тенисист разкри каква е била психическата му конфигурация преди тайбрека в третия сет. „В такива моменти си личи кои са положителните играчи и кои са най-хубавите. Винаги се стремя да съм нападателен и да играя за успеха, изключително в сходни мигове. Ако изгубя, най-малко ще напусна корта с чувството, че съм опитал и съм направил всичко допустимо, въпреки че също по този начин ще знам, че има неща в играта ми, които би трябвало да подобря. Точно с тази настройка влязох в тайбрека. Исках да нападам във всеки вероятен миг, без значение от последствията“.

След като към този момент има ATP трофей от всеки различен сан, втората ракета на Испания разяснява и дали се усеща подготвен да нападна купите от Големия шлем.

„Мисля, че съм подготвен да се съревновавам с най-хубавите, без значение на коя настилка играем, въпреки че на шампионатите от Големия шлем е друго, защото форматът е различен и мачовете са доста по-дълги. За да спечелиш сходна конкуренция би трябвало да си специфичен състезател, изключително от психическа позиция, само че считам, че не съм доста надалеч от това ниво“ – приключи възпитаникът на Хуан Карлос Фереро.

Тази вечер от 19:30 ч. Алкарас ще се изправи против защитаващия купата Александър Зверев във финалния конфликт на „Маноло Сантана“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР