Карлос Алкарас е новото голямо име в мъжкия тенис. Испанецът

...
Карлос Алкарас е новото голямо име в мъжкия тенис. Испанецът
Коментари Харесай

Алкарас: Не вярвах, че ще постигна нещо подобно едва на 19 години


Карлос Алкарас е новото огромно име в мъжкия тенис. Испанецът завоюва дебютната си „ мейджър “ купа, триумфирайки над Каспър Рууд на финала на US Open, като по този метод стана най-младият №1 в историята. На конференцията след дуела роденият в Мурсия тенисист направи равносметка на последните две седмици и показа кои съгласно него са били най-важните фактори за триумфа му в Ню Йорк.

„ Надхвърлих доста задачата, която си бях сложил пред шампионата. Играх на равнище, което не бях достигал в никакъв случай до момента. Много съм горделив и благополучен от обстоятелството, че съм №1 в света. Това е нещо неописуемо. Никога не съм вярвал, че ще реализира нещо сходно едвам на 19 години. Всичко се случва доста бързо. Невероятно е. Мечтая за този миг от деня, в който започнах да играя тенис “ – съобщи новият водач в ранглистата.

„ В Монреал и Синсинати напрежението върху мен бе доста огромно, вследствие на което изгубих част от насладата, която тенисът ми носеше. Не се усмихвах на корта и не се любувах на играта по този начин, както го върша нормално. Тук обаче обстановката бе радикално друга. Спечелих купата тъкмо тъй като още веднъж започнах да се усещам благополучен и да се развличам на корта. Разбира се, не преставам да съм гладен за още триумфи. Бих желал да остана на върха в ранглистата в продължение на доста седмици, а може би даже години, кой знае? Постигнатото на US Open няма да ме промени. Ще продължа да упражнявам също толквоа старателно, колкото го правех до момента “ – добави испанецът.

На въпроса по кое време в действителност е повярвал, че може да бъде сериозен кандидат за купите от Големия шлем, Алкарас отговори „ След купата в Маями бях сигурен, че се приближавам към „ мейджър “ трофеите, само че в това време ми беше ясно, че би трябвало да продължа да се развъртвам, защото играта ми надалеч не е идеална. Мислех, че мога да се показва мощно на останалите три шампионата от Големия шлем тази година, само че не и че ще печеля купа. След Маями обаче получих нужното самочувствие и записах някои доста огромни победи “.

„ Това бе изненадващо за мен, защото си припомням какъв брой тежко ми беше след шампионата в Маями година по-рано. Много съм признателен за това, че имам към себе си прелестни хора, които ме поддържат в даже в най-трудните моменти. Те постоянно са до мен и точно с помощта на тях открих метод да се завърна по-силен след това отчаяние “ – показа младежът. Миналата година той отпадна още в първи кръг на Miami Open след загуба от Емил Руусувуори (4-6, 6-2, 5-7).

Алкарас осъзнава, че му следва нов сложен конфликт със международната популярност, само че е сигурен, че ще успее да завоюва и тази борба.

„ Предстои ми да изпитам и изживея неща, пред които не съм се изправя до момента, само че аз съм човек, който постоянно е успявал да остане крепко стъпил на земята. Ще продължа да бъда все същият Карлитос, който съм бил постоянно. След завръщането си в Испания ще ознаменувам триумфа със фамилията и приятелите си, несъмнено, само че незабавно по-късно още веднъж стартирам с тренировките. Искам да продължа да надвивам и да остана за дълго на върха по този начин, както го направиха Надал, Федерер и Джокович. Ако искаш да постигнеш нещо сходно, не можеш да си позволиш никакво разпределяне “.

„ Невероятно е, че влязох в историята по подобен метод, само че постигнатото от „ Голямата тройка “ е несравнимо по-трудно. Да спечелиш всичко допустимо и да си на върха в продължение на толкоз доста години е по-силите само на най-големите митове. Всички желаят да бъдат като тях. Ще продължа да се трудя неуморно и ще дам всичко от себе си, с цел да реализира най-малко част от техните триумфи “.

Испанецът съобщи, че даже самият той е бил сюрпризиран от психическата резистентност, която сподели в най-важните моменти по пътя към купата на Откритото състезание на Съединени американски щати. „ Изненадах самия себе си с метода, по който съумях да се оправя в най-трудните моменти от шампионата. Психическата мощ, която демонстрирах на този шампионат, в действителност ме изуми. Въпреки това обаче не би трябвало да укривам и обстоятелството, че ми беше мъчно да бъда непрекъснат и да подкрепям отмерено равнище в някои от мачовете си. Това е нещо, върху което би трябвало да работя “.

Макар сега да е на върха на тениса, Алкарас осъзнава, че към момента може да развие играта си в доста връзки. „ Аз съм единствено на 19 години, тъй че занапред ще би трябвало да се модернизирам. Достигането до №1 в ранглистата пристигна доста по-скоро, в сравнение с чаках, само че това не значи, че ще се отпусна и ще спра да се трудя. Играта на Рафа, Роджър и Новак еволюираше непрестанно през годините. Винаги има опция за усъвършенстване. Именно в този момент е моментът, в който би трябвало да съм по-дисциплиниран и предан от всеки път “ – приключи възпитаникът на Хуан Карлос Фереро.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР