Карлес Пучдемон, сн. ЕПА/БГНЕС. Отстраненият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон

...
Карлес Пучдемон, сн. ЕПА/БГНЕС. Отстраненият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон
Коментари Харесай

Пучдемон ще приеме резултатите от извънредните избори в Каталуня


Карлес Пучдемон, сн. ЕПА/БГНЕС.

Отстраненият министър председател на Каталуня Карлес Пучдемон съобщи в Брюксел, че ще признае резултатите от свиканите от Мадрид изключителни избори в региона, само че ще се върне в Испания, единствено в случай че получи гаранции за обективен развой.

По думите му тези политически гаранции може да бъдат получени посредством Европейски Съюз.

" Моля Европа да реагира. Няма да се крием от правораздаването, няма да избягаме от отговорността си ", добави Пучдемон.

Той заяви, че е научил за подготвяни насилствени дейности против него, както и че в последните дни защитата му е била понижена по решение на испанската полиция.

" Ако ни осъдят на 30 години затвор, би било голяма неточност, която ще бъде платена скъпо от всички в Европа. Искам явен ангажимент, че испанското държавно управление ще признае резултатите от плануваните за декември избори, аз ще ги призная ", добави Пучдемон.

На конференцията в Брюксел той приказва на три езика – френски, испански и каталунски.

В петък районният парламент в Каталуня утвърди едностранно оповестяване на самостоятелност от Испания. След това испанският сенат гласоподава с огромно болшинство за активиране на член 155 от конституцията на кралството за ограничение на самоуправлението на Каталуня.

След гласуването в Мадрид испанският министър председател Мариано Рахой съобщи, че е взето решение за премахване на водача на Каталуня Карлес Пучдемон и членовете на държавното управление в Барселона. Освен това Рахой разпусна Народното събрание на Каталуня и свика предварителни избори в региона на 21 декември.

Във вторник Конституционният съд на Испания анулира и действието на признатата от каталунския парламент декларация за самостоятелност.

Днес в Брюксел Пучдемон осъди „ нападателната атака на страната против държавното управление и неговите чиновници “.

Той съобщи, че ще одобри резултатите от плануваните за 21 декември избори в Каталуня и изиска същото от премиера Мариано Рахой. " Готови сме да приемем резултатите, а вие господин Рахой? ", попита Пучдемон.

Още в понеделник подкрепящите независимостта Каталунска демократическа партия на Пучдемон и Републиканската левица обявиха, че ще вземат участие в изборите на 21 декември.

От няколко дни Пучдемон дружно с няколко други министри от отстраненото каталунско държавно управление е в Брюксел, където за пръв път разяснява обвиняванията на прокуратурата в Мадрид. Той би трябвало да дава отговор за организирането на протест, откакто в края на предходната седмица локалният парламент едностранно разгласи самостоятелност.

" Колко дълго ще остана в Белгия зависи от събитията. Ако има гаранции за заслужено отношение, за индиферентност на испанската страна, в случай че имам гаранции за неутрален развой, ще се върна неотложно ", уточни Пучдемон.

Той обаче отхвърли опцията да търси политическо леговище в Белгия.

Пучдемон нае белгийският юрист Пол Бекерт, който преди време е упорствал без резултат за обезпечаване на политическо леговище за представители на баската сепаратистка организация ЕТА.

" Като жител на Европейски Съюз имам правото на свободно пътешестване. Не съм търсил белгийски партии, този въпрос не визира Белгия. Дойдох тук, с цел да може гласът ни да бъде чут по-ясно ", уточни той.

" Испанската прокуратура търси възмездие, а не правораздаване "

По думите му изказването му в Брюксел цели да открои " тежките дефекти на демокрацията в Испания ".

Испанското правораздаване преследва концепциите, а не закононарушенията. Испанската прокуратура търси възмездие, а не правораздаване, сподели той. И добави, че до момента в който тази опасност съществува, няма да има условия за справедлив развой.

По думите му разговорът с държавното управление в Мадрид е неосъществим.

Той съобщи, че е легален министър председател на Каталуня, а ръководеното от него държавно управление към момента съставлява формалната власт в испанската провинция и ще продължи да работи.

Хаос в редиците на каталунските водачи

Сепаратистките ръководители отстъпват, до момента в който испанските управляващи потушават опита за обособяване в самостоятелна страна, разяснява вестник " Вашингтон пост ".

Изданието прибавя, че единствено дни след оповестяването на самостоятелност в редиците на каталунските ръководители царува неразбория.

" Уолстрийт джърнъл " написа, че първият ден от директното ръководство на Мадрид над Каталуния е минал по-спокойно от предстоящото, защото след нареждането на испанските управляващи да се отдръпват от постовете си, множеството сепаратистки водачи не са отишли на работа, а партиите им са се съгласили да вземат участие в предварителните избори през декември.

" Файненшъл таймс " разяснява, че с последните си дейности Мадрид е пристъпил към налагане на властта си в самостоятелната област.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР