Кърлежът не се маже с олио, не се гори с

...
Кърлежът не се маже с олио, не се гори с
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Кърлеж не се маже с олио и не се гори с цигара

Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно – това сподели доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания пред Би Ти Ви.

Кърлежи се вадят извънредно деликатно, като е значимо да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена мощ и единствено перпендикулярно на кожата. Кърлежът би трябвало да се извади оптимално бързо, тъй като, в случай че е стоял по-малко от 24 часа в тялото, рискът от рисковите болести е дребен.

Поводът за диалога е гибелта на стара жена, умряла след захапване от кърлеж в Бургаско. Тя схванала за кърлежа чак след 10 дни.

„ След всеки излет на открито би трябвало добре да се оглежда тялото, изключително на децата. Кърлежът отделя субстанции, от които не можеш да схванеш, че те е захапал ”, разясни Кантарджиев.

Той разясни, че мястото на захапването би трябвало да бъде дезинфекцирано, откакто животинката бъде извадена.

Кърлежите, които придвижват лаймска болест и марсилска тресчица у нас, са над 20% от всички кърлежи, сочат данните за предходната година. Кантарджиев добави, че тази годината картината ще остане същата или ще бъде по-висок %. По думите му при тази периодичност на заразяване е хубаво след захапване да се прави профилактика с антибиотик.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР