Карл Шелби е име, което трудно би говорило нещо на

...
Карл Шелби е име, което трудно би говорило нещо на
Коментари Харесай

Карл Шелби – бащата на американските мускули

Карл Шелби е име, което мъчно би говорило нещо на младото автомобилно потомство. Във времето, когато електрическите автомобили прокарват своя път е допустимо мнозина да разпознават повече Никола Тесла, в сравнение с Шелби. Роден през 1923 година в Тексас, Карл се радва на щастливо и нехайно детство. Тогава не е подозирал, че ориста му е отредила основаването на автомобилна серия, която ще покорява нови и нови върхове. По тази линия даже не е подозирал, че в идващите 50 години ще бъде един от най-верните сътрудници на компанията Ford и точно неговият автограф ще се счита за документ за качество.

Затова през 2012 година, когато светът дефинитивно се раздели с него, до момента в който инженерите сглобяваха последния модел Shelby GT500, нямаше човек от автомобилната промишленост, който да не признае, че света на американските мускули загуби своя Микеланджало. Нека разгледаме тази история през цялото време.

Малкият Карл има спортно родословие. Баща му е бил извънреден водач в пощите, а майка му била стопанка. На 7-годишна възраст излиза наяве, че сърцето на Шелби има проблеми и ще прекара много време на легло. Една от сърдечните клапи не работила вярно. Тази борба коствала още 7 години на легло и когато най-сетне посочил доста усъвършенстване, бъдещият авто виртуоз получил благословията да напусне детската стая и да живее пълноценно. Първата брошура – този специфичен паспорт на свободата – разрешил на Шелби да стартира да пътува и да гледа останалите типове надпревари, които се случват в Айова. Страстите се разпалили в допълнение, когато почнал да учи работата на ДВГ. Първите срещи с мотори са точно тези в картингите. Другата обич вечно ще бъде авиацията.

Когато избухва Втората Световна война, доброволците са най-търсените хора. Шелби бързо взема решение да се запише във Военновъздушни сили, където ще може да сбъдне втората фантазия. В младежа бушували доста съществени усеща и когато пристигнало времето за доказване, взима един от самолетите в базата, прелита над дома на своята обичана Джени Фиелдс и хвърля писмо в двора ѝ. Никой не съумява да разбере по какъв начин е съумял да се измъкне от неприятности. До 1945 година не влиза в нито една борба. След края се завръща назад в дома, изпълнявайки 50% от задачата си.
Първият несполучлив бизнес е работата с боклуджийски камиони. Вторият е построяването на фермата за пилета. Първите излюпени пернати носят облага от 5000 $ (около 46 000 $ днес). Второто потомство обаче умира и с това се доближава до банкрута. Макар и Шелби да го счита за огромна покруса, фермата завършва своя живот тъкмо в точния момент за нещо по-сериозно.

 Klemantaski Collection

През 1952 година Карл сяда зад кормилото на спортна кола. Първото съревнование е мил. Избраният модел е Ford с V8 мотор. Можем да кажем, че това е първата и най-важна среща на автомобилния играч и предстоящ производител. Колата няма никакви спортни модификации, само че това въобще не пречи на състезателя да покаже на какво е кадърен. В същия ден съумява да победи доста по-бързите Jaguar XK 120 на пистата.

Колата на Шелби разполагала със скромните 54 конски сили, до момента в който мощните Jaguar можели да мъркат с мощ от 160 до 210 конски сили. Така или другояче първата спортна кола на Шелби отива на търг през 2008 година. Новият собсвеник я модифицира до мощ от 100 конски сили, което значи, че не е била чак толкоз мощна против конкуренцията. Една седмица по-късно взе участие в спортния формат SCCA. Aston Martin го наемат през 1954 година, с цел да може да завоюват малко локалната публика и финишира на второ място на Себринг. И една година по-късно е свикан да оказва помощ на компанията за Льо Ман.

Добрата серия продължава до известно време, до момента в който хирурзите не се намесват. Серия от интервенции на ръката не разрешава на младия Карл да продължи да се състезава. Пилотът обаче нямал желание да гледа по какъв начин някой краде неговата премия и по тази причина споделя на екипа да залепи с тиксо ръката за кормилото му, до момента в който се състезава за следващ път на Себринг. Този път сяда зад кормилото на Monza Ferrari. В края на надпреварата се счита, че са спечелили, само че техническа неточност ги изпраща на второ място.

Европейските сцени го чакат. Успехите му се виждат от редица компании и доста скоро Porsche изявяват предпочитание да го ангажират за надпреварите с туристически коли. Последното автомобилно съревнование е Del Monte Forest в Пебъл бийч. Шелби е един от 4-мата, които да завоюват, тъй като форматът се приключва. От затворената писта се ражда днешната Лагуна Сека. Чувството му за комизъм също не може да бъде отречено.

Шелби взе участие в автомобилно съревнование в Луизиана. Там употребява подправено име, маха всички отличителни белези на колата, поставя друга каска и се дегизира. През цялото време кара Ferrari-то на тима на господин Логан. Когато наближава финалната обиколка, влиза в бокса и се отхвърля, позволявайки на съотборника си да завоюва. Медиите не пропущат тези истории и Шелби получава наградата на Sport Illustrated „ Шофьор на годината “. Първата огромна победа на Льо Ман е през 1959 година, когато дружно със съотборника си Рой Салвадори ще пресекат финала с Aston Martin DBR1/300. Ferrari остават разочаровани, само че най-много от решението си. Те отхвърлят кандидатурата на Шелби за водач.

 Carroll Shelby, 24 Hours Of Le Mans

Конструирането на коли стартира с Corvette. Шелби поръчва няколко шасита, само че без никакви други елементи. Шаситата отпътуват при господин Скаглиети, който довършва цялата комбинация. Върнати назад в Съединени американски щати, Шелби търси поддръжката на GM с вярата, че творенията ще бъдат пуснати в приложимост и компанията ще може да постанова името си в Европа.

Всичко върви по проект, до момента в който сърцето още веднъж не се обажда. Старият престъпник не може да издържи повече на напрежението. Шелби изпитва съществени болки в гърдите. Спазмите в коронарните артерии не били най-приятното преживяване, само че пък Карл не желал да оставя толкоз бързо ръкавиците. В едно от последните му надпревари в Ривърсайд, Шелби съумява да завоюва първото място, употребявайки Maserati. Леко разминаване в наградния фонд съумява да разгневи задоволително водача, който прибира спортния автомобил и чака вярното заплащане за присъединяване си. До края на годината съумява да излезе преди всичко в класирането, употребявайки нитроглицерин. С първото място идва рационалното решение за слизане от болидите. Пилотът би трябвало да е останал удовлетворен, откакто потвърдил, че няма какво повече да реализира.

 Le Mans.

Следващата година идва с нова концепция. Ако Карл не може да се състезава, може да научи останалите да вършат тъкмо това. И по този начин се ражда неговото първо спортно учебно заведение за състезатели. След известно време Шелби потърсил старите приятели от Aston Martin, с цел да разработят спортна кола, само че англичаните отказали, откакто не можели да смогнат в производството на DB4. Мечтата за спортна кола обаче не била толкоз надалеч. След кракта преписка и благословия, Шелби към този момент търсел новото двигателно сърце. Следващата година на летището ги чака шасито, а Карл и Мел Частейн стартират да сглобяват возилото. Малко по-късно тяхното произведение ще бъде причина за смяна на закона по пътищата във Англия.

И по този начин през 1962 година стартира производството на колите, които се оферират във Венеция и Калифорния. Шелби снима колите в разнородни цветове и ги изпраща на списанията по този начин, че всяка корица да наподобява друго. Представянето на автомобилното ревю в Ню Йорк е сполучливо и поръчките потеглят самоуверено. Същата година получават и лиценз за съревнование. Състезателната кариера на Шелби като управител не е изключително блестяща. Първата година не получават положителното належащо показване, само че на идната съумяват да вземат успеха от Corvette в Ривърсайд. Карл е изключително удовлетворен, откакто има опцията да натрие носа на GM. През 1963 година стартира да работи и върху болид, който да развие скоростта от 320 км/ч на Мулзан. На идната година съумява да победи Ferrari GTO на пистата Дейтона, употребявайки 427 Cobra. През 1964 година стартира и първата по-интересна борба с Ferrari.

GT надпреварите в действителност са доста вълнуващи, а остава едно съревнование до финала. На Монца всичко трябвало да бъде решено и в случай че Cobra завоюват, Ferrari ще изгубят на личен терен пред родната аудитория. Преди това съревнование италианците към момента водят. И вместо публиката да разбере кой е по-добрият, съдиите просто анулират надпреварата и подаряват успеха на Ferrari. Появата на Ford Mustang го кара да стартира присъединяване и в Sports Car Club of America. Шелби взима 100 модела от Ford и се приготвя за доста вълнуващи мигове. Правилата на това съревнование изискват трансформация по мотора или окачването. Магическото число в мощ е 306 конски сили. Това е изцяло задоволително за играч от това време и Шелби избира да се занимава с окачването. Първо смъква задните седалки, конфигурира дискови спирачки отред, слага похлупак от фибростъкло, смъква в допълнение понито и прибавя амортисьори на Koni. Неговите състезатели се движат и с 15-цолови колела. Понеже обичал да прибавя и нещо от себе си, Mustang-ът получил изпускателни колектори, които да стоят настрана под вратата. Това е раждането на първия Mustang Shelby GT350.

 Sports Car Designer Carroll Shelby Promoting New Mustang

Возилата не могат да развият задоволително високи скорости, въпреки и да употребяват големи мотори. Някои са дисквалифицирани поради окачването, други се пенсионират доста по-рано без рационална причина. След кошмарния сезон и една доста сериозна кофа сол за американския производител, някой трябвало да се намеси в цялата игра. Шелби запрята ръкави и стартира огромното преконструране на състезателя. На Дейтона даже съумява да вземе първото място. През 1965 година стартира и подготовката за първа среща сред Карл Шелби и Енцо Ферари. Битката продължава да се развихря, само че нарцистичния италианец за следващ път кара трофея в Модена. Следващите години от 1966-1969 са сполучливи, даже и Карл да стопира създаването и всичко да е предадено в ръцете на J.W. Automotive Engineering. Последният модел 427 Cobra напуща завода през 1968 година. И когато човек завоюва всичко, би трябвало да потърси идната си огромна упоритост – чили.

Неговата рецепта съумява да обиколи света и през 1985 година Kraft Foods купуват рецептата. В идващите години ще се опита да помогне на Chrysler в създаването на спортни коли, само че като че ли липсва основаването на толкоз емблематични машини. През 1990 година идва още едно главоболие – сърцето на Карл към този момент не може да издържи на напрежението. Карл чака известно време, преди да откри донор и по-късно открива благотворителна акция, с която да разреши и на други фамилии да намерят сърце за своите деца. През 1995 година излиза и машината, която Карл построява от безспорната нула своя Series 1. Машината употребява 4-литров Aurora V8 мотор от Oldsmobile и съумява да изпомпа 320 конски сили, както и ускоряване от 4.4 секунди до 100 км/ч. и оптималната скорост от 272 км/ч. През 2003 година стартират да се появяват нови концепти към Ford Shelby Cobra.

През 2009 година е приет за авто изпълнителен шеф на годината и стартира да отпуска стипендии на разнообразни учебни заведения, занимаващи се с автомобилна техника. Карл Шелби умира на 10 май 2012 година. Все още може да видите някои от именитите му коли, само че като че ли магията е малко по-различна.

 New York Auto Show Previews New Car Models

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР