Карл Икан притежава 1.4% от Illumina, геномичен гигант с пазарна

...
Карл Икан притежава 1.4% от Illumina, геномичен гигант с пазарна
Коментари Харесай

Инвеститорите активисти ще имат натоварена година

Карл Икан има 1.4% от Illumina, геномичен колос с пазарна стойност от 34 милиарда $. Скромният дял на Икан опонира на упоритостта му. Като по-възрастен представител на активисткото вложение 87-годишният вложител се стреми да трансформира дребните дялови участия в доста въздействие. Карл Икан номинира трима шефове в борда на Illumina, чиято цена на акциите падна с 60% от пика си през 2021 година частично заради непремерени покупко-продажби. На 25 май, след публикуването на The Economist, колоритната акция на Икан против шефовете на компанията (16 писма с препратки към Шекспир и Линкълн) ще доближи връхната си точка на годишното общо заседание. Това е един от най-горещите конфликти в тазгодишния " прокси сезон ", когато множеството американски компании избират своите бордове на шефове.След мрачна година, когато фондовете на деятелите изгубиха 16% от цената си, защото пазарите се сринаха, доста наблюдаващи чакаха пролетна атака. Мениджърите на фондове имаха претрупан завършек на 2022 година, възползвайки се от тези потънали оценки на фондовия пазар. Новите правила за корпоративно ръководство, въведени предишния септември, улесняват вложителите дисиденти да получат места в борда, като принуждават компаниите да включат всички номинирани в бюлетините за пълномощници и разрешават на акционерите да смесват и съчетават тези, препоръчани от компанията и от нейните съперници. " Попитан през декември, споделих, че това ще бъде прокси сезонът века ", споделя Кай Ликефет от Sidley Austin, адвокатска адвокатска фирма.

Карл Икан има 1.4% от Illumina, геномичен колос с пазарна стойност от 34 милиарда $. Скромният дял на Икан опонира на упоритостта му. Като по-възрастен представител на активисткото вложение 87-годишният вложител се стреми да трансформира дребните дялови участия в доста въздействие. Карл Икан номинира трима шефове в борда на Illumina, чиято цена на акциите падна с 60% от пика си през 2021 година частично заради непремерени покупко-продажби. На 25 май, след публикуването на The Economist, колоритната акция на Икан против шефовете на компанията (16 писма с препратки към Шекспир и Линкълн) ще доближи връхната си точка на годишното общо заседание. Това е един от най-горещите конфликти в тазгодишния " прокси сезон ", когато множеството американски компании избират своите бордове на шефове.

След мрачна година, когато фондовете на деятелите изгубиха 16% от цената си, защото пазарите се сринаха, доста наблюдаващи чакаха пролетна атака. Мениджърите на фондове имаха претрупан завършек на 2022 година, възползвайки се от тези потънали оценки на фондовия пазар. Новите правила за корпоративно ръководство, въведени предишния септември, улесняват вложителите дисиденти да получат места в борда, като принуждават компаниите да включат всички номинирани в бюлетините за пълномощници и разрешават на акционерите да смесват и съчетават тези, препоръчани от компанията и от нейните съперници. " Попитан през декември, споделих, че това ще бъде прокси сезонът века ", споделя Кай Ликефет от Sidley Austin, адвокатска адвокатска фирма.

Пет месеца по-късно нещата на пръв взор наподобяват по-малко исторически. През първото тримесечие на 2023 година броят на новите активистки акции в Америка е бил с една трета по-малък от година по-рано, съгласно Lazard, капиталова банка. Тъй като сключването на покупко-продажби е най-слабо от десетилетие, " транзакционните " фондове, по-краткосрочните вложители, които пропагандират за всичко - от отделянето на дялове до продажбата на цялата компания, не намират подтик. Няколко конфликта с огромни фондове стигнаха до оспорвани гласове за места в борда.

И въпреки всичко тишината може да е лъжлива. От една страна, доста цели, обезпокоени, че новите правила облагодетелстват деятелите, потърсиха помирение, вместо да рискуват мъчителен прокси конфликт. През февруари Trian, активистка група, ръководена от Нелсън Пелц, завърши борбата си против Disney, откакто развлекателният колос показа проект за преструктуриране. Elliott Management, различен деен колос, анулира проектите за номиниране на шефове в борда на Salesforce през март, два месеца откакто софтуерната компания назначи шефа на ValueAct, различен добре прочут фонд, в своя ръб. Този месец Shake Shack, верига за бързо хранене, разгласи съглашение с Engaged Capital, по-малък фонд за деятели. Такива примирия може да са по-малко занимателни за външните наблюдаващи от лудориите на Икан, само че за деятелите те въпреки всичко са победа.
Реклама
Петнадесет години на ниски лихвени проценти и евтини пари сътвориха богата на цели среда. Тъй като цената на капитала се повишава, деятелите шпионират доста мениджърски екипи, които може да имат потребност от малко повече дисциплинираност. На 11 май Elliott разкри, че има 10% от Goodyear, производител на гуми с пазарна стойност към 4 милиарда $, дружно с проект за продажба на магазини за търговия на дребно и увеличение на маржовете. Четири дни по-късно хедж фондът разгласи 13% интерес в NRG, енергийна компания за 8 милиарда $, наричайки скорошното ѝ придобиване на Vivint, компания за домашна сигурност, " най-лошата договорка ", която секторът на електрическата енергия и комуналните услуги е виждал в последното десетилетие. И двете акции се пробват да концентрират мозъците на мениджърите и да рационализират интервенциите на фирмите. Цените на акциите на Goodyear и NRG скочиха надлежно с 21% и 3% след новината за дяловете на Elliott.

Активистите преследват и по-едра плячка. Кампаниите, включващи компании с пазарна капитализация над 50 милиарда $, съставляват рекорден дял от интензивността през първото тримесечие на 2023 година Някои фондове са ориентирани към софтуерни компании, които съставляват една четвърт от акциите в Америка предходната година. Оттеглянето на технологиите от провокирания от пандемията взрив във всички цифрови неща дава на деятелите опция да принудят редуциране на разноските или занемаряване на нерентабилни бизнеси. Огромните пазарни капитализации на софтуерните колоси - Salesforce коства 200 милиарда $ - разрешават на деятелите да внедряват огромни суми, без да минават прагове за благосъстоятелност, които биха провокирали откриване на дяловете им, преди да са подготвени да започват обществената част от своите акции.

Дори най-големите от огромните технологии, до момента значително пощадени от летвите на деятелите, не са в сигурност. Този месец Pershing Square и Third Point, два хедж фонда, разкриха вложения в Alphabet, компанията майка на Гугъл, на стойност 1.5 трлн. $. Third Point упорства, че неговият залог не е активистка акция. Той и Pershing към момента може да се възползват от по-ранните старания на TCI, различен фонд, който към този момент е по пътя на войната против високите разноски на Alphabet и изгарящите пари лунни планове.

Американските деятели също от ден на ден ще изнасят своята версия на акционерния капитализъм в чужбина. В допълнение към огромните районни играчи като Cevian Capital в Европа високопоставени американски фондови мениджъри станаха познати лица в международните бизнес кръгове, което ги улеснява да се ангажират с други акционери. Въпреки че новите акции в Америка замряха при започване на годината, интензивността в Европа и Азия набъбна.
Реклама
Вземете Япония да вземем за пример. Много от тези, които са водили борби там в предишното, като T. Boone Pickens, корпоративен нападател, който пое офанзива против Koito Manufacturing през 80-те години, или TCI, която през 2008 година се отхвърли от вложенията си в J-Power, електрическа компания, се връщаха изумени. Сега с помощта на промените в корпоративното ръководство през последното десетилетие корпоративна Япония нямаше различен избор, с изключение на да стане по-възприемчива. Новите насоки за фондовия пазар ще стигнат до такава степен, че да изискват от фирмите, чиято стойност е по-малка от балансовата стойност на личния им капитал, да разкрият своите начинания за усъвършенстване.

Активистите не всеки път надвиват. На 25 май ValueAct загуби прокси борба за избиране на четирима шефове в борда на Seven & i, японският конгломерат, който има веригата магазини 7-Eleven. Този месец самият Икан стана цел на активистка офанзива. Фирмата за къси продажби, Hindenburg Research, твърди, че записаната му компания, Icahn Enterprises, е надценена. В отговор на нападението Икан отхвърли обвиняванията на Хинденбург и отбрани стила на вложение, в който е пионер. Активистите, твърди той, " пробиват стените " на зле ръководени компании. Независимо дали личната компания на Икан заслужава отношение към деятели, доста други сигурно го заслижават.
Свързани публикации Акционери в " Телелинк бизнес сървисис груп " оферират още 25% на БФБ за 30 млн. лева 30 май 2023, 16:17 " Хюстън, нямаме проблем ": Първият полет на " Дронамикс " е сполучлив 25 май 2023, 13:33

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР