Карим Бензема е новият носител на . За първи път

...
Карим Бензема е новият носител на . За първи път
Коментари Харесай

Карим Бензема е новият носител на “Златната топка”

Карим Бензема е новият притежател на. За първи път в историята спечелилият бе определен за представянето си в границите на сезона, а не на календарна година.

На церемонията по награждаване във френската столица Париж той се трансформира в петия французин в историята, който печели наградата.

Бензема изигра страховит сезон с Реал Мадрид, в който вкара 44 гола в 46 гола във всички шампионати. Нападателят бе с съществена заслуга за спечелването на купите в Ла Лига и Шампионска лига, където вкара 15 попадения, в това число хеттрици против Пари Сен Жермен и Челси в елиминациите. Голмайсторът на Реал е едвам вторият футболист след Лука Модрич през 2018, който нарушава превъзходството на
Лионел Меси – миналогодишният победител, и Кристиано Роналдо, които взеха 13 от 14 „ Златни топки “ сред 2008 и 2021 години.
На 34 години Бензема става най-възрастният притежател на самостоятелното звание след Стенли Матюс, който през 1956 година преборва конкуренцията на 41 години.

„ Добър вечер на всички! Наистина съм горделив, работих доста, в никакъв случай не съм се отказвал от тази фантазия и преследването й. Имах модела на подражателство – Зинедин Зидан, както и моята жена. Искам да благодаря на Роналдо – постоянно съм мислел, че всичко е допустимо. Имахме и сложни моменти с френския народен тим – продължих да работя крепко и постоянно съм се наслаждавал да играя футбол.

Горд съм от моето странствуване във футбола, беше мъчно за всички, в това число за моето семейство. Сега съм тук, би трябвало да благодаря и на моите съотборници и на треньорите, на огромния президент Флорентино Перес, на моето семейство, и да продължа усилената работа. Благодаря за доверието и на президента на Лион Жан-Мишел Ола – там започнах моята кариера “, сподели новият притежател на „ Златната топка “ при мъжете, откакто получи премията от спечелилия званието през 1998 Зинедин Зидан.

Негови подгласници останаха някогашният нападател на Ливърпул и сегашен на Байерн Мюнхен Садио Мане и полузащитникът на Манчестър Сити Кевин Де Бройне, които допълниха призовата тройка.
Мане донесе първа Купа на Африка на Сенегал в историята на страната по-рано през годината, като завоюва Купата на Лигата и ФА Къп дружно с някогашния си отбор Ливърпул.
Мърсисайдци останаха покрай купата във Висшата лига, където приключиха на точка от първенеца Манчестър Сити, и изгубиха финала на Шампионска лига от Реал Мадрид с 0:1. Сенегалският нападател завоюва и премията за феърплей по името на бразилската легенда Сократес. Де Бройне стана първенец с Манчестър Сити в Англия. Страхотната му игра в халфовата линия на „ жителите “ му отреди и третото място в класацията.

Топ 10 допълниха още Роберт Левандовски, който прибра премията за Най-добър нападател по името на легендата на немския футбол Герд Мюлер, Мохамед Салах, Килиан Мбапе, Тибо Куртоа, Винисиус Жуниор, Модрич и Ерлинг Холанд. Меси, рекордьор със седем оценки, не попадна измежду 30-те номинирани за първи път от 2005-а насам, до момента в който Роналдо остана едвам 20-и в тазгодишната ранглиста на списание „ Франс Футбол “.

При дамите, Алексия Путелас от Барселона отбрани трофея си от предходната година, печелейки за втора поредна година. Футболистката сподели страхотна форма предходната акция, като приключи с 18 гола и 18 асистенции, с цел да помогне на Барса да завоюва купата в Ла Лига. Тя бе избрана и за Най-добра футболистка в Шампионската лига при дамите, без значение че Барселона отстъпи на Лион с 1:3 във финала в Торино. Освен Путелас, само Ада Хегерберг, която финишира седма тази година, и Меган Рапино са печелили „ Златната топка “ при дамите след приемането на премията през 2018. Челната тройка бе допълнена от Бет Мийд и Сам Кър, а в топ 10 влязоха още Лена Обердорф, Айтана Бонмати, Александра Поп, Хегерберг, Уенди Ренар, Катарина Макарио и Люси Бронз.
За Най-добър млад състезател до 21 година бе избран полузащитникът на Барселона Гави.
18-годишният гений получи премията от миналогодишния победител и негов съотборник при каталунците Педри. Освен двамата играчи на „ блаугранас “, званието завоюваха преди Мбапе и Матайс де Лихт. Гави пребори конкуренцията на Едуардо Камавинга (Реал Мадрид) и Джамал Мусиала (Байерн Мюнхен), които оформиха тройката. В топ 10 попаднаха още Джуд Белингам, Нуно Мендеш, Йошко Гвардиол, Райън Гравенберх, Букайо Сака, Карим Адейеми и Флориан Вирц.

За Най-добър вратар бе избран стражът на Реал Мадрид Тибо Куртоа. Белгийският номер 1 резервира 22 сухи мрежи предишния сезон и въодушеви Кралския клуб по пътя към 14-и трофей от Шампионската лига. На финала с Ливърпул в Париж той направи впечатляващите девет спасявания – най-вече, откогато се води статистика от сезон 2003-04. Зад него в тройката останаха съотборниците в националния тим на Бразилия Алисон и Едерсон, вратари надлежно на Ливърпул и Манчестър Сити. В топ 10 се подредиха още Едуар Менди, Майк Майнян, Кевин Трап, Мануел Нойер, Ян Облак, Ясин Буну и Юго Лорис.

За Най-добър клуб на годината бе избран Манчестър Сити. Шампионите на Англия вкараха 99 гола във всички шампионати, печелейки четвърта купа на Висшата лига в последните пет сезона. Зад тях в топ 3 останаха тимовете на Реал и Ливърпул, които играха във финала на Шампионска лига в Париж през май тази година.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР