Кърджалийка получава 9,50 евро на час за бране на чери

...
Кърджалийка получава 9,50 евро на час за бране на чери
Коментари Харесай

Гурбетчия изригна: Няма да има работници у нас, след като в чужбина взимат по над 100 евро на ден

„ Кърджалийка получава 9,50 евро на час за бране на чери домати в оранжерия в Холандия сега. За 8 часа труд – 76 евро, извоювани за ден. Коментарът е непотребен. Вие си правете заключения за какво в Кърджали всички се оплакват, че няма читави служащи “. Това разяснява Гюнай Емин – един кърджалиец, който живее със фамилията си в Хага. 

Според него надниците на положителните майстори в строителството надвишава 100 евро, написа Блиц.

„ През 2004-та дневната отплата в Холандия беше 48 евро, а в този момент е над 75. Икономиката се развива, което се усети това лято и в Кърджали – хиляди гурбетчии си пристигнаха за лятната отмора, мнозина си купиха жилища, заведенията бяха цялостни “, добавя Емин. 

Той счита, че от ден на ден работодатели дълго време ще се оплакват от дефицит на служащи. Положението би се подобрило, съгласно него, в случай че междинната заплата у нас доближи 1500-1800 лв.. 

„ За страдание това няма да се случи в близко бъдеще “, счита кърджалиецът от Хага.

Убеден е, че статистиката ще продължава да регистрира спад на безработицата в Източните Родопи, тъй като „ който не го мързи, потегля на гурбет “.

Статистиката сочи, че в Източните Родопи, най-лесно се намира работа в Кърджали, като равнището на безработица в регионалния център е 5,3 на 100. Второто място е за Момчилград, където записаните хора без прехранване са 7,9 на 100 от стопански дейното население. Най-много безработни има в Ардино-786, които образуват равнище на безработицата от 17,9%. В Джебел процентите са 15,9, в Кирково - 13,3, Крумовград-12,6.

5 616 е броят на записаните лица без прехранване, като цифрата отрежда 18-то място на района по равнище на безработицата, която е 9,2 на 100 при 5,7% приблизително за страната, заяви шефът на Бюрото по труда Метин Хафъзселим.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР