Кърджали. В града беше представен сборникът Кърджали на историческата карта“,

...
Кърджали. В града беше представен сборникът Кърджали на историческата карта“,
Коментари Харесай

В Кърджали беше представен сборникът „Кърджали на историческата карта“ на Георги Кулов

Кърджали. В града беше показан сборникът „ Кърджали на историческата карта “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . В огромната зала на читалище „ Обединение 1013 “ съставителят - известният археолог и публицист Георги Кулов, благодари на всички съавтори, взели участие в невижданото по думите му издание, в което е взел присъединяване и гражданския бранш, с цел да стане допустимо едно такова групово дело. Много от донорите, дали средства с цел да стане допустимо отпечатването на книгата като Ротари клуб и Гражданско съдружие „ Балкански конгрес за мир – Кърджали “ участваха в залата и връчиха благодарствени грамоти.

Специално одобрение насочи регионалният шеф Никола Чанев, който съобщи, че ще обезпечи на всички църкви в региона сборника с исторически студии и писания на многото известни български учени и откриватели.
Стана ясно още, че книгата ще бъде предоставена на национални библиотеки на страни от Европейския съюз и Конгресната библиотека на Съединените щати. Един от именитите съавтори проф. доктор Тодор Черкезов, шеф на МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “, сервира презентация по студията си за историята на опазването на здравето в Кърджали, Момчилград и Източните Родопи - от езотеричните духовни антични здравни ритуали на траки и елини, билколечението, знахарството и развалянето на вълшебства - виновници за доста премеждия на локалните поданици, до актуалните съвременни хирургични зали и свръхточни ефикасни апаратури на лечебните заведения в Кърджали и Момчилград.
Беше отделено внимание на първата школувана акушерка и първият академик доктор в Кърджали, лекарите от по-новото време Попмаринов, Стоенчев, Ликоманов в Кърджали и Сергей Ростовцев, преборил наследствения сифилис в Момчилградско и региона на сегашната област.

Гости на представянето бяха окръжният прокурор Желязко Стефанов, обудсманът Расим Муса, учители, възпитаници, политически водачи и общественици от града и региона. Тончо Стоянов, редактор и рецензент на книгата, посочи заслугите на Георги Кулов, като съставител на неповторимия алманах, събрал писания на научни престижи на България и локални откриватели и мястото му измежду предходните проучвания „ Българската дъга на исляма “, „ Хора на истината “, „ Мостът “ и „ По стъпките на патриарх Евтимий “. Консулството на Република Турция в Пловдив ще провежда показване на изданието в постройката на дипломатическото институция за цяла Южна България.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР