Кърджали. С откриване на изложба за Антарктида и прожекции на

...
Кърджали. С откриване на изложба за Антарктида и прожекции на
Коментари Харесай

С откриване на изложба за Антарктида и прожекции на филми започна екофестивалът в Кърджали

Кърджали. С разкриване на галерия за Антарктида и прожекции на филми стартира екофестивалът в града, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . При откриването Бойко Благоев, началник отдел „ Комуникации “ на Представителството на Европейската комисия в България поздрави участници и съорганизатори и сподели, че фестивалът сплотява два от целите и тематиките на Европейската комисия като цяло, а точно битката с климатичните промени, екологичната тематика и ръководството на рецесии. „ И в двете сфери Европейски Съюз е водач, а ние като част от него желаеме да разпространяваме това, което прави Съюзът в тази посока. Това че сме част от този съюз, може да ни помогне да се оправим по-лесно, по-бързо и по-евтино с рецесиите, пред които непроменяемо се изправяме, без значение дали те са естествени, или породени от индивида. Пожелавам ви страхотни два дни. Бъдете дейни, тъй като от всички нас зависи да се оправим с тези проблеми “, уточни той.
На събитието участваха Веселина Тихомирова, заместник-кмет с сектор „ Хуманитарни действия “ на Общината, юрист Цветан Цветанов, ръководител на Съвета на фондацията.
Фестивалът започва с прожекции на екологични филми за подготовка на популацията за реагиране и справяне в сериозни обстановки, породени от климатични промени, естествени бедствия, повреди и рецесии. Излъчен беше документален филм, който демонстрира спасяването на град Отавиано и прилежащи селища при експлоадирането на вулкана Везувий в Италия от зародилите горски пожари през юли 2017 година на домове на 24 000 души в района. Филмът среща с огромното и значимо значение за страните членки и за жителите на Европейския съюз на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, разпространява активността на Координационния център в Брюксел, Службата за реагиране при изключителни обстановки и структурата e- Geos към Програма „ Коперник “ на Европейски Съюз за наблюдаване на Земята, която дава сателитна информация, фотоси и създава карти на региона на зародилите изключителни обстановки. Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз е задействан 250 пъти за интервала 2001 – 2017 година.
Премиерно беше показан новият документален филм „ Полярни откриватели ” за 27-ата Българска антарктическа експедиция на Българския антарктически институт с създател Мария Чернева, която бе част от тази експедиция, показва достиженията на българските учени и техните задгранични сътрудници по време на експедицията и по-конкретно българския принос в проучването на Антарктида.
Откритa беше и фотоизложбата „ Антарктида ” на Българския антарктически институт, отдадена на 60-ата годишнина от подписването на Договора за Антарктида и 20 години от приемането на България за пълновръстен съвещателен член на Договора, наред с още 29 страни. Антарктическият контракт е подписан във Вашингтон на 1 декември 1959 година. Договорът се ползва за региона на юг от 60-ия паралел южна широчина. Документът постановява, че Антарктика би трябвало да бъде употребена извънредно за мирни цели, подсигурява свободата на научните проучвания, подкрепя интернационалното научно съдействие, отхвърля опцията за разногласия за териториален суверенитет сред страните по контракта и не разрешава нуклеарните опити и разполагането на нуклеарни боклуци.
До обяд бяха показани и профилирани продукции с просветителна и превантивна цел против естествени бедствия и повреди на водещи европейски и български медии, институции и неправителствени организации, взели участие в изданията на Европейския екологичен фестивал „ Зелена вълна – 21 век “.
Следобед проявата продължава с проява в постройката и региона на в Професионална гимназия по селско и горско стопанство на специфичната презентацията „ Планиране и реагиране в административни и просветителни институции за отбрана от терористична опасност ", както и ще се организира практическо занимание „ Действие на застрашените и на силите от единната избавителна система при очистване на обгазяване, породено от терористична активност “.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР