Кърджали. Разкритите гробни камери на Перперикон ще дадат повече информация

...
Кърджали. Разкритите гробни камери на Перперикон ще дадат повече информация
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Разкритите гробни камери на Перперикон ще дадат повече информация за броя на населението в древния град

Кърджали. Разкритите гробни камери на Перперикон ще дадат повече информация за броя на популацията в античния град. Това сподели за Радио „ Фокус “ археологът проф. Николай Овчаров. По думите му при актуалните в обекта са разкрити към 50 гробни камери единствено през този месец, а през миналата година при изследванията на некропола - още 40 такива. Проф. Овчаров добави, че това е третият „ град на мъртвите “, който се разкрива не Перперикон, даващ голям брой сведения за бита и обичаите на тогавашното население.
„ При некропола в акропола на Перперикон, който разкривахме преди 2-3 години, намерихме доста забавни отклонения. Наред с християнските погребения, там намерихме две погребения с ритуал срещу вампирясване. Това са традиции, които са познати, само че провокират голям интерес, освен в България, само че и в чужбина. Друго забавно отклоняване беше погребението на майка с дете, което тълкуваме въз основата на разнообразни извори за това, че става дума за тези чумни епидемии, в които това са били нещо като обредни молебствия за избавяне от епидемията “, разяснява археологът.
Проф. Николай Овчаров добави, че при разкопките на Перперикон са вложени досега повече от 5 милиона лева, като изследванията последователно разкриват цялостния облик на града, с неговата архитектура и конструкция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР