Кърджали. Предвиждаме отпадане на 19 вида документа, свързани с услугите,

...
Кърджали. Предвиждаме отпадане на 19 вида документа, свързани с услугите,
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова: Приоритет са културно-историческият, винено-кулинарният и СПА туризъм, така ще бъдат привлечени повече посетители във вътрешността на страната

Кърджали. Предвиждаме отпадане на 19 типа документа, свързани с услугите, които Министерството на туризма дава на бизнеса. Те ще се набират по длъжностен път, с което целим да облекчим работата на брашна. Тези ограничения са в осъществяване на целите на държавното управление за понижаване на административната тежест. Подготвяме и смяна в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване, с които ще разтоварим сектора от ненужни условия. Заедно с това търсим метод взаимно с бизнеса да набележим механизми за обосноваване на фрагментите в туризма. Това разгласи министърът на туризма Николина Ангелкова на полемика „ Перспективи пред развиването на културно-историческия туризъм в област Кърджали и Източните Родопи “, оповестиха от пресцентъра на министерството . Тя изясни, че отпадането на 19-те типа документа ще стане с промени в Закона за туризма, които следва да бъдат прегледани на второ четене. С смяната на наредбата за категоризация пък при хотелите 4 и 5 звезди ще бъдат облекчени условия, които не въздействат на качеството на обслужването. Придържаме се към интернационалните условия за местата за настаняване, само че ще държим на качеството на продукта, безапелационна бе министър Ангелкова.
Планираме от 2019 година, дружно с Министерство на образованието и науката, да създадем център за подготовка и преквалификация за фрагментите в туризма. Той ще е към Министерството на туризма и ще бъде напълно ориентиран към практиката. Предвижда се за лектори да се канят интернационално приети имена в бранша, посочи още министърът. В центъра ще може да се образоват фрагменти без значение от възрастта, стига да дават отговор на изискванията за приключено обучение.
Министерството на туризма сътвори 8 културно-исторически дестинации. Бяха направени онлайн карти и брошури на 6 езика за тях. В резултат бе регистриран до 90% концерн на туристи към включените в дестинациите обекти, сподели министър Ангелкова. Тя уточни, че културно-историческият, винено-кулинарният и СПА туризъм имат значима роля за разширение крилата на сезона и привличане на повече гости към вътрешността на страната. Това са водещи цели в работата и политиката на министерството.
През 2017 година общо осъществените нощувки в категоризираните места за настаняване с 10 и повече кревати в цялата страна са повече от 26 млн. и се усилват с 3,4% спрямо година по-рано. Област Кърджали също изпрати сполучлива година в бранша. През предходната година тук са осъществени общо над 76 хиляди нощувки в категоризираните места за настаняване с най-малко 10 кревати, а приходите от тях възлизат на близо 2,7 млн. лева, което е 3,2% растеж по отношение на 2016 г, съобщи министър Ангелкова. Тя разясни, че главен принос за този интерес имат обектите на културно-историческия туризъм в района.
По последни данни, предоставени от Регионалния исторически музей в Кърджали, се регистрира растеж от 48% на посетителите в Археологически комплекс Перперикон. През 2016 година те са били 43 651, до момента в който през 2017 година доближават 64 586. Министърът поздрави локалната общественост за дейна активност в популяризирането на това завещание. В полемиката участваха още регионалният шеф на Кърджали Никола Чанев, ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров, доктор Фахри Идриз, ръководител на УС на АТ „ Перперикон “ и представители на КРИБ Къджали.
Интерес към Перперикон демонстрират освен българи, само че и посетители от Франция, Япония и Русия. Свещеното място събира и задгранични археолози – от Испания, Израел, Съединени американски щати, Германия, Гърция.
Регионът бе включен и в новата самодейност за основаване на 12 винено-кулинарни дестинации, разработван от министерството взаимно с Министерството на земеделието, храните и горите. Кърджали взе участие в дестинация „ Родопи “ дружно с Хасково и Ивайловград. В плана, който сега са разисква на поредност от кръгли маси в страната взаимно с бизнеса и локалната власт, са включени обичайните винени питиета и присъщата кухня по места, посочи министър Ангелкова.
Пред общността в Кърджали министър Ангелкова заяви, че ще започва втори стадий на капиталовата карта, която министерството създаде с оферти на общините. След реализация на първия й стадий са включени 32 обекта. Инвестиционната карта бе показана от Министерство на туризма и пред представители на Катарския капиталов фонд.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР