Кърджали. Предстоят няколко съдебни експертизи, преди да се установи каква

...
Кърджали. Предстоят няколко съдебни експертизи, преди да се установи каква
Коментари Харесай

Предстоят няколко съдебни експертизи, преди да се установи каква част от иззетите над 150 антични монети при акция на Полицията в Джебел представляват археологическа ценност

Кърджали. Предстоят няколко правосъдни експертизи, преди да се откри каква част от конфискуваните над 150 антични монети при акция на Полицията в Джебел съставляват археологическа полезност. Това оповестиха на конференция в Кърджали шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Атанас Илков и окръжният прокурор Желязко Стефанов, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ .

Полицейската интервенция е била извършена, откакто преди към месец, в Областна дирекция-Кърджали е постъпила оперативна информация за лице от град Джебел, което се занимава с културни полезности, които са археологически обекти. Информацията е била доказана и от Главна дирекция Национална полиция, а точно отдел Криминална полиция, бранш КИТ, с който е била обменяна непрекъснато информация за съпричастността на лицето и неговата ангажирани към този развой, по думите на основен комисар Атанас Илков. „ Взаимодействахме и с Областна дирекция-Пловдив, само че на 2-ри декември получихме безапелационни данни за жилището, населявано от лицето в град Джебел. То е на 63 години, има една престъпна демонстрация от 1998 година, за обезчестяване. В информацията се съдържаха безапелационни данни, че в жилището съхранява археологически обекти. Това наложи бързи дейности от наша страна, съгласувани с административния началник на Окръжна прокуратура-Кърджали. Всички наши дейности бяха под управлението на Окръжната прокуратура и в резултат на подхванати дейности в жилището на това лице бяха открити над 150 монети, които са археологически обекти “, сподели още шефът на Полицията в Кърджали..В жилището също по този начин е било намерено и електрическо устройство, което е част от металдетектор, благодарение на който, най-вероятно тези археологически обекти са били установявани на територията на съответните археологически места, и по противозаконен метод те са били придобивани. „ Лицето беше арестувано за 24 часа с полицейска заповед за задържане, материалите за всички наши дейности бяха докладвани на Прокуратурата, формирано е досъдебно произвеждане и по него административния началник на Окръжна прокуратура ще даде детайлности “.

Окръжният прокурор Желязко Стефанов каза; че със съставянето на протокола за претършуване и изземване на 2-ри декември 2019 година в град Джебел е било формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по чл 278 алинея 6 на Наказателен кодекс. „ Престъплението е държане на повече от три археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани по съответния ред. Това закононарушение наказуемо с отнемане от независимост Това са това закононарушение е наказуемо с отнемане от независимост за период до шест години като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на дееца и отнемане от права по член 37, и кумулативна санкция от 3000 до 15000 лева
Директорът на регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи уточни какви обекти са били открити и обзети от населяваното жилище от дееца. По делото формирано от Окръжна прокуратура следва да бъдат разпитани очевидци и да бъде назначена правосъдна историческа, историко-археологическа, нумизматична, както и оценителна експертиза - тя е сложна експертиза. „ Вещото лице следва да ни даде обосновано отговор съставляват ли археологически обекти обектите, открити при претърсването и изземването. Монетите движими културни полезности ли са по смисъла на Закона за културното завещание, имат ли качества на национално благосъстояние. Също следва осъществяването и на съдебно-техническа експертиза, вещото лице по която ще би трябвало да даде аргументиран отговор на въпроса откритото от техническо средство устройство в жилището на дееца дали е било предопределено за търсене на археологически обекти. Това е с оглед за вероятната подготовка на действието като закононарушение по и като закононарушение по член 277а от Наказателен кодекс също е тежко съзнателно закононарушение, за което с отнемане от независимост до 6 години съдът може да постанови, а също и отнемане от право да се упражнява избрана активност или специалност, както и конфискация на част от имуществото на дееца.

Има учредения да се счита, че огромна част от монетите са археологически обекти - въпросът е каква част от тях ще бъдат разпознати като такива от специалистите в съответните експертизи, съгласно гл. комисар Илков. „ Достатъчно огромен е размерът - над 150 монети, с цел да се прави в един подобен прелиминарен разбор би трябвало време. Да оставим следствието да извърши качествено проучване, специалистите от музея да си свършат работата, и тогава към този момент можем да кажем на 100% какъв брой от тези монети са археологически обекти “. Първоначалната информация от Националния исторически музей е, че по-голяма част от тях са археологически обекти, без да се конкретизира от коя ера са. „ Нека да завърши цялостното проучване, тогава ще ви подадем правилна информация. Тепърва ще се обяснява по какъв метод са придобивани, къде са придобивани, в какви времеви интервали е ставало това. Но това е няколко дни след интервенцията, която сме провели, занапред ще се обясняват всичките детайлности към този значителен брой монети. Нямаме данни дали той се е занимавал обратно във времето с такава активност, само че това не значи, че не се занимавал с това досега, в който ние сме придобили информацията и сме почнали интензивно работа по нея. Както ви споделих по данни на Криминална полиция при Главна дирекция Национална полиция, този човек е работил много интензивно, с цел да се удостовери информацията от разнообразни оперативни източници. В актуалният миг не можем да кажем, че има причинно-следствена връзка сред случая в Пловдив, също с антични монети, само че ние без значение от това си сътрудничим с сътрудниците от Пловдив. В каква степен - това е следствена загадка и няма по какъв начин да оповестим всички наши дейности, само че няма директна връзка сред това, което сътрудниците са открили на територията на Пловдив и това, което ние установихме в жилището в град Джебел “, по думите на основен комисар Атанас Илков.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР