Кърджали. Областният управител Никола Чанев откри възстановената защитна дига на

...
Кърджали. Областният управител Никола Чанев откри възстановената защитна дига на
Коментари Харесай

Открита беше възстановената защитна дига на река Крумовица на входа на Крумовград

Кърджали. Областният шеф Никола Чанев откри възобновената защитна дига на р. Крумовица на входа на Крумовград, оповестиха от Областна администрация - Кърджали . Обектът е изпълнен с евросредства по Програмата за трансгранично съдействие Интеррег Гърция – България 2014-2020. На събитието участваха кметът на Общината Себихан Мехмед, представители на компанията реализатор ( “Саварона “ ЕООД) и надзора („ Екоинженеринг “ ЕООД), общински съветници, жители, специалисти от регионалната и общинската администрация.

Специални посетители на откриването бяха представителите на Секретариата на Програмата за трансгранично съдействие в Солун Галина Георгиева и Димитрис Лиацис, които оцениха високо направеното в коритото на реката за предварителна защита на наводненията и подчертаха, че построеното защитно оборудване е прегледен образец за оправдано асимилиране на европейски пари в интерес на хората и подобряването на инфраструктурата. По думите им Програмата ще продължи да финансира и през идващия програмен интервал планове за попречване на риска от наводнения и преодоляване на свлачищни процеси, тъй като са значими за сигурността на популацията.

Функцията на дигата е да отбрани пътя Момчилград – Крумовград от високите води на реката, които заливаха обработваеми площи и заплашваха да откъснат шосето. Областният шеф поздрави проектантите, изпълнителите и надзора за качественото осъществяване. Кметът Себихан Мехмед съобщи, че планът взема решение един от най-болезнените проблеми на града и изгодата от него е сложна – и за пътната инфраструктура, и за земеделските земи, и за ръководството на водите. Обектът бе осъществен по плана „ Трансгранично обмисляне и инфраструктурни ограничения за отбрана от наводнения “, по който Областна администрация Кърджали си партнира с четири администрации от българска страна и три от гръцка. Наред с укрепването на дигата на Крумовица, в област Кърджали е построена и защитна дига на р. Джебелска при с. Тютюнче. Двата обекта са на обща стойност 1 090 000 евро.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР