Кардиохирурзите от УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“ дадоха шанс на

...
Кардиохирурзите от УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“ дадоха шанс на
Коментари Харесай

Две деца получиха шанс за пълноценен живот след животоспасяващи операции

Кардиохирурзите от УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ дадоха късмет на две момчета с вродено и генетично заболяване за пълностоен живот . Пациентите са на възраст 8 и 16 години. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

16-годишното момче е проследявано постоянно в лечебното заведение, поради потвърден синдром на Марфан - генетично заболяване на съединителната тъкан, характеризиращо се с увреждане на сърдечните клапи и аортата, които могат да доведат до ранна гибел при липса на съответно лекуване.

Младежът постъпва в лечебното заведение с хипертрофия на лявата камера на сърцето и с аневризма на възходяща аорта, намираща се в сериозен риск от дисекация - положение, при което вътрешният пласт на аортата се раздира. Аневризмата надвишава избраните от интернационалните стандарти размери и доближава до равнища, застрашаващи живота на момчето.

След слагане на диагнозата кардиохирурзите под управлението на проф. Димитър Петков , изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ пристъпват към интервенция. Медицинският екип сменя аортната клапа и аортата с протези и реимплантира коронарните артерии. По този метод лекарите вземат решение казуса с аневризмата и стабилизират положението на пациента.

След интервенцията момчето е в положително общо положение и се възвръща.

Осемгодишният пациент е прочут на медиците в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ от ранна детска възраст, поради присъщ сърдечен недостатък. От 2019 година детето е диагностицирано с аномално вливане на пулмоналните вени, като се наблюдава от време на време от експертите в лечебното заведение. След дълго отсрочване родителите взимат решение да доведат сина си за интервенция, поради честото сърцетуптене при минимални физически натоварвания . Лекарите откриват, че сърцето е почнало да се уголемява в резултат на вродения сърдечен недостатък и аномалното вливане на белодробните вени.

Извършва се интервенция в планов порядък от екипа на проф. Димитър Петков . Лекарите реалокират белодробните вени в лявото предсърдие, където им е анатомичното място и по този метод отстраняват аномалията и затварят междупредсърдния недостатък. Детето е изписано крепко и може да се радва на пълноценно и щастливо детство.

УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ е профилиран медицински център, в който се предлага висококвалифицирано лекуване на деца над 4 годишна възраст с вродени сърдечни пороци и болести на сърдечносъдовата система. Опитът и положителните резултати от лекуването, които екипът на болничното заведение е постигнал през годините, я трансформират в едно от водещите лечебни заведения в региона на детската кардиология и кардиохирургия.

Екипът от експерти в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ се състои от опитни лекари, хирурзи, кардиолози, медицински сестри и други здравни експерти, които имат огромен опит и експертиза в региона на сърдечните болести при деца. Те са оборудвани с най-новите технологии и нововъведения в медицината, които им оказват помощ да оферират самостоятелно лекуване за всеки пациент.

Професионализмът, грижата и отговорността на екипа подсигуряват, че всяко дете ще получи най-хубавото допустимо лекуване и поддръжка в битката със своето заболяване.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР