Кардиохирург, живее в град Лома Линда, щата Калифорния. Като го

...
Кардиохирург, живее в град Лома Линда, щата Калифорния. Като го
Коментари Харесай

Правилата за дълъг живот на 103-годишния д-р Елсуърт Уеърхам

Кардиохирург, живее в град Лома Линда, щата Калифорния. Като го гледа човек, няма да каже, че пред себе си вижда столетник. Всъщност, става известно, че региона, в която живее доктор Уеърхам , е една от петте така наречен Сиви зони - местата, където хората имат много по-висока дълготрайност на живота спрямо останалото човечество. В този регион има доста вегетарианци, пък и самият доктор Уеърхам счита, че неговото положително здраве и дълъг живот се дължат на първо място на диетата. Той е веган и към този момент повече от 50 години не яде никакви артикули от скотски генезис, написа zdrave.to.

“Може да се каже, че аз по природа в никакъв случай не съм бил податлив към вегетарианска диета. Моите родители бяха фермери и постоянно имахме месо, на мен просто не ми харесваше животинската храна. Когато изцяло се отхвърлих от нея, изначало се притеснявах дали ще получавам задоволително хранителни субстанции, само че по-късно открих, че може просто да одобрявам в допълнение витамин В12 ”. През ръцете на доктор Уеърхам като кардиохирург са минали доста сърца. Той споделя, че преди 50 години дружно с група хирурзи са пътували до азиатските страни да правят отворени интервенции на сърце. И разкрил, че там боледуват по напълно друг метод. “Оперирахме главно пациенти с вродени пороци на сърцето. Почти не срещахме случаи на исхемична болест. Това е болест на развитите страни ”. Едва ли е нужно да отбележим, че жителите там се хранят главно с растителна храна.   

Бичът на богатите страни е нарасналият холестерол, 
твърди доктор Уеърхам. Според него в случай че хората изпълняваха неговите препоръки да се откажат от месото, исхемичната болест на сърцето изобщо би изчезнала. “Ако равнището ви на холестерол е по-ниско от 140, вие сте застраховани от неприятности със сърцето. А главният фактор, който покачва холестерола, са наситените мазнини, т.е. съвсем всички скотски мазнини. Някои учени откриха, че и животинската белтъчина въздейства на равнището на холестерола, тъй че даже да пиете обезмаслено мляко, това не го прави потребно. Захарта също повишава холестерола ”, счита той. И споделя, че за понижаването равнището на холестерола са потребни физическите извършения, само че в случай че ядете доста мазна животинска храна, никакви физически извършения няма да оказват помощ. 

“Когато бях практикуващ доктор - продължава възрастният лекар, - аз се пробвах да изяснявам на пациентите, че животинската храна не им носи изгода. Но човек би трябвало да е подготвен да се изправи против този проблем. Много е мъчно да приказваш на човек, който е привикнал да яде месо, че имате желание да го лишите от нормалните му ястия. Начинът на хранене е прекомерно мъчителна тематика. С хората можеш да приказваш за каквото се сетиш - за изгодата от спорта, за отпущането, за верните психически извършения. И те ще се съгласят с вас. Но заговорите ли им за това какво ядат, излиза наяве, че са доста чувствителни по тази тематика. Ако пациентът е подготвен да ме слуша, аз изяснявам за какво растителната храна е по-полезна от научна позиция. ” 

Всички хранителни пристрастия на индивида са добити, 
с изключение на усета към майчината кърма, счита доктор Уеърхам. Това значи, че в случай че родителите през цялото време захранят детето си вярно, то ще заобича здравословната храна. 
“Дори възрастните хора, такива като мен, също могат да трансформират своя усет. Някои да вземем за пример употребяват прекомерно доста сол, без нея храната им се коства сурова. Но в случай че всеки ден понижават по малко количеството сол в храната, в последна сметка няма да виждат разликата. Хранителните привички могат да се трансформират единствено за три месеца, стига да го желаете ”. Това, че неговият метод е верен, се удостоверява от личния му живот. 

Той е излязъл в пенсия на 95 години, макар че сътрудниците му го уговаряли да остане. “Аз мога и в този момент да работя. Мога да върша всичко, което съм правил преди - ръцете ме държат, ставите не ме болят, не изгубвам равновесие - споделя той. - Просто взех решение, че е време да извозвам повече време със фамилията си ”. Д-р Уеърхам води деен метод на живот - кара колата си, занимава се с градината, самичък подстригва храстите и розите. Неговото сърце, както и целият му организъм, е изцяло крепко. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР